Merita Citit

Mitomania: Cand Minciuna Se Transforma In Boala

Dacă ar fi să definim mitomania, putem spune că aceasta este o nevoie de a denatura adevărul. Mitomanii tind să dentureze adevărul din dorința de a atrage atenția asupra lor sau de a câștiga simpatia.

Motivele pentru care un mitoman minte au de cele mai multe ori legătură cu incapabilitatea sa de a accepta realitatea în care trăiește. De cele mai multe ori, mitomanii sunt persoane inadaptate social, cu o personalitate ștearsă, ei apelând astfel la tot felul de povești născocite, doar pentru a crește în ochii celor din jur.

În urma acelor minciuni, autorul simte o urmă de satisfacție, el hrănindu-se din născocirile sale. Deși de cele mai multe ori el este conștient de posibilele repercusiuni ale născocirilor sale, el continuă să mintă, savurând procesul în sine, fapt ce diferențiază mincinosul patologic de mincinosul ”obișnuit”.

Din păcate, nu toți mincinoșii patologici sunt conștienți de minciunile lor. Există și o formă mai gravă a mitomaniei, unde autorul nu este conștient de neverosimilitatea spuselor sale, el trăind într-o lume fictivă. Această boală apare de obicei în urma unei tulburări de personalitate.

Dusă la extreme, mitomania îi poate determina pe mincinoși să adopte identități false.Deși nu au aparent nici un motiv pentru a minți, aceștia nu doar că denaturează adevărul, dar crează o lume ireală, ducând o viață imaginară. Scopul principal al faptelor lor pare a fi stârnirea admirației celor din jur.

Cum recunoști un mincinos patologic? De obicei, mitomanul este expert în înșelătorii. Aparent, pare a fi o companie foarte plăcută și tinde să impresioneze și să atragă atenția. În spatele acestei măști stă de fapt ascunsă o personaltate ștearsă și un om plin de frustrări.

Însă nu toți oamenii care mint sunt mincinoși patologici. Asta nu înseamnă însă că a minți este un obicei foarte urât. Fie că vorbim de mincinoșii ocazionali, care sunt ușor de recunoscut prin stângăcia cu care mint sau mincinoșii profesioniști, care mint cu un scop precis, fiind greu de prins datorită experienței lor în domeniu, repercusiunile sunt aceleași. Tocmai de aceea, este recomandat să evitați compania unor persoane dubioase care par a fi nu tocmai sincere.

Cunoști pe cineva mitoman?

Previous ArticleDe ce a dezamăgit generalul Ignatenko, pe care nici nu îl cheamă AlbertNext ArticleSuntem Mai Pudici Decât Strămoșii?
Cand pasiunea devine meserie, poti spune ca esti implinit din punct de vedere profesional. Pasiunea mea pentru lumea virtuala se traduce in creare si dezvoltare de site-uri si portaluri, atat externe, cat si pentru portofoliul intern.
x
Da-mi un "Like":