Trăim într-o societate cu acces la foarte multe informații, acum poți să găsești orice informație vrei de oriunde (trebuie puțină educație în a selecta informația, ce este bun și ce nu este bun). Unde site-urile pentru adulți au o creștere tot mai rapidă, am zice că subiecle legate despre viața sexuală nu m ai sunt tabu. În școli se încearcă programe legate de educația sexuală. Dar, se pare, cu cât avem mai multe informații, acces, cu atât devenim mai timorați, mai pudici? Suntem mai deschiși să explorăm viața sexuală decât erau strămoșii? Să vedem cum a evoluat sexualitatea:
– Filosoful englez John Locke era de părere (pe la 1600 și ceva) că omul nu își cunoaște sexualitatea decât atunci când se descoperă cu timpul. Un copil are mintea ”ștearsă”, nu știe ce este sexualitatea, mai târziu, prin mediul social și educație descoperă aceste lucruri (și poate alege orice orientare sexuală). Astfel de cazuri se întâlnesc în Thailanda, unde le/ îi avem pe ”ladyboy” (băieți transformați în fete în urma unor operații, pentru că așa se simt).
– Oamenii nu folosesc sexul doar pentru reproducere, ci pentru plăcere (acum depine de experiența fiecăreia/ fiecăruia dacă reușește să ofere plăcere partenerului, sau se gândesc doar la propia lor plăcere- vezi exploatările sexuale). Sexul ține de educația primită, de religie (sexul oral interzis de Biserica Mormonă), de mediul în care trăiești.
Spre deosebire de Locke (care spunea că omul se naște fără dorință sexuală, ci învață, descoperă sexul), Freud spunea că sexul își are rădăcinile în biologie. Erosul, instinctul sexual, este cel care conduce omul în a căuta plăceri. Omul caută plăceri încă de la naștere (mângâieri, sărutări…etc).
Dacă luăm istoriciește, vedem că sexul joacă un rol important. Știința sexului în India, prin celebrele ”Kama stutra” – educație sexuală prin artă și literatură. În cultura chinază, sexul este folosit pentru a explica formarea lumii. În Grecia antică prostituatele erau de mai multe tipuri, exact cum avem și azi- cele foarte educate- unde plăcerea era de a sta de vorbă cu ele, pe lângă sex, prostituate de stradă- unde și aici exista o startigrafie (de la cele scumpe- cu tarif mare, la cele cu tarif mic). În Roma sexualitatea era liberă, fără constrângeri (mai puțin violurile care se pedepseau prin lege). Femeia era încurajată șă își exprime sexualitatea în căsnicie. De aici avem ”Pudoare”- modestie.
Ce măsuri s-au luat pentru a constrânge sexul? În secolul al XIX-lea s-au inventat sporturile moderne, de masă, acum oamenii puteau să se descarce altfel.
Dacă vrem să aflăm mai multe despre sexualitatea la români (din trecut), un bun prim exemplu este lingvistic. Organul sexual bărbătesc (din înjurături) este moștenit din latinește, iar organul sexual feminin este preluat din slavă (încă un argument pentru ”frumusețea slavă”- vezi Rusia, Cehia, Ucraina.. și alte țări cu origini slave, recunoscute pentru frumusețea femeilor).
Când ești într-o relație, vrei să simți căldura partenerului, să ”simți căldura muierească” (pentru bărbați). Vrei să încerci ce ai văzut în nu știu ce film pentru adulți (foarte multe persoane, bărbați, vor să încerce ”deepthroat-ul”, dar nu știu dacă se cuvine să încerce, să ceară, în urma unor sondaje ). Alții preferă ca partenerul să vorbească cât mai urât în timpul sexului. Alții preferă să își vadă partenara supusă (prin sexul oral, privitul partenerei de sus în jos, iar ea de jos în sus).
În relație, fiecare încearcă să se descopere sexual, (”relație” însemna raport, conexiune. Cu sensul actual a fost utilizat în a desemna o rudă sau pe cineva din căsătorie- relația= căsătoria). Din păcate, teama explorării, exprimării sexuale apare în viața de cuplu, tocmai din frica de a nu deranja, sau că așa au fost educate că nu/ se face. Astfel apar oportunități sexuale în afara cuplului (”one night stand”, fără obligații).
Într-o lume în care ”swinger-ii” ies la lumină, unde fiecare este liber să își exprime sexualitatea (la televizor, reviste..etc, sexul vinde), femeile fac operații de mărire de sân (cu cât mai mari, cu atât crește și sexualuitatea transmisă, cel puțin așa cred ele), cu atât crește și tabuizarea sexului. Suntem curioși ce preferințe sexuale are vecinul, dar nu vrem să vorbim liber despre ale noastre. Sunt și relații care se bazează numai pe sex.
Important este, într-o relație, căsnicie, ca fiecare să scape de prejudecăți, să se exprime liber, cum simte, dar fără să îl constrângă, să îl înhibe pe celălalt, fără să abuzeze de libertatea sa în detrimentul libertății (sexuale) a partenerei/ partenerului. În societatea noastră, femeia trebuie să fie cât mai discretă în privința vieții sexuale, să nu arate prea mult interes sexual (în afara relației), dar, în acelaș timp, vedem femeia ca pe o ”bunăciune”, care trebuie, prin îmbrăcăminte, mers, să arate sexualitate, să crească apetitul pentru frumos. Într-o societate în care nici nu mai recunoști ce vârstă au fetele, fete de 10- 12 ani se îmbracă, machiază..etc, ca unele de 20 de ani și vorbesc despre relații ca și cum ar avea experiență de zeci de ani, observăm că sexul de detabuizează.
În căsnicie (de la casă- ce are loc în casă) lucrurile trebuie să rămână în casă, sunt alte responsabilități sexuale decât într-o relație neoficială.
Oricum, să încheiem cu sfatul lui Socrate: ”Orice ai face căsătorește-te! Neapărat! Dacă dai peste o soție bună, vei fi fericit. Dacă găsești una rea, devii filosof”