Magazin

Cum să alegi spuma poliuretanică potrivită, atunci cand ai de montat o fereastra sau de etansat goluri

Spumă poliuretanică este un produs versatil, folosit în principal pentru fixarea, umplerea și etanșarea rosturilor ușilor și ferestrelor, precum și pentru izolarea termică și acustică a diverselor spatii. Datorită faptului că se aplică ușor si a performantelor tehnice deosebite, a devenit un produs indispensabil în construcții.

De ce este important să alegi spuma poliuretanică potrivită lucrării tale? Pentru că fiecare tip de spumă are proprietăți specifice ce se adreseaza unui anumit tip de lucrare. Alegera spumei potrivite face diferenta dintre un rezultat de calitate si un rezultat nemultumitor sau chiar aparitia de prombleme suplimentare.

De exemplu, ai patit sau ai auzit ca dupa ce s-a montat o usa la interior, acea usa nu se mai inchidea, sau avea tocul umflat? Se intampla des, caci se monteaza usa cu o spuma nepotrivita, aleasa la intamplare.

Situatiile cele mai frecvente la care se foloseste spuma:

– izolare: datorită proprietăților sale, spuma ajută la îmbunătățirea condițiilor acustice și termice (spumele de calitate au o conductivitate termica redusa: λ= 0.034 W/m·K in cazul spumelor Penosil)

– Montare: uși, ferestre, diverse panouri sau cadre.

– etanșare si umplere goluri: permite umplerea rosturilor neregulate sau fisuri mari, goluri rezultate de la penetrarea suprafetelor pentru lucrari de instatii, canzalizari, diverse amenajari, acoperisuri, etc).

Spumele poliuretanice cele mai intalnite pe piata se pot imparti in mai multe categorii:

– in functie de mod de aplicare: manuale (de pai) sau de pistol

– in functie de rezistenta la temperatura de aplicare: de vara, de iarna. Exista si spume inovatoare de calitate, ce sunt all-season.

– in fuctie de clasa de rezistenta la foc – nerezistente sau rezistente (cu clasa B1, B2, B3 etc)

Ce este important pentru noi, pentru beneficiarii unei lucrari, este sa alegem spuma potrivita pentru lucrarea dorita. Iata cum:

Spumele „de pai”sunt adresate lucrarilor de umplere goluri, rosturi mari. Acestea expandeaza mult, volumul de gaz propulsor nu este controlat prin paiul cu care se aplica, astfel, debitul de spuma va fi mare. Se realizeaza nevoia de umplere, dar nu va rezulta o izolare corespunzatoare. Caci spuma rezultata, dupa intarire, va avea o densitate redusa (va parea „multa” dar inauntru fiind diafana, fara putere suficienta de izolare si cu grad mare de macinare im timp). In plus, pune presiune mare pe suprafetele din jur.

De aceea nu sunt recomandate spumele de pai pentru montajul usilor sau ferestrelor. Nu inseamna ca nu „merge, ca nu va fixa ramele sau nu va izola, dar rezultatul nu va fi unul bun, termoizolarea va fi diminuata, durabilitatea in timp scazuta, iar spuma in exces rezultata din expandarea necontrolata va pune presiune pe rame/tocuri.

Asadar, daca ai de umplut goluri, rosturi mari, atunci DA, o spuma „de pai” e o alegere corecta. Recomandam spuma Penosil Max Gap Filler, caci iti aduce ca „bonus” avantajul de a avea doua paie si se poate aplica in orice anotimp. http://penosil.com/easypro/rou/product/penosil-max-gap-filler/

Spumele „de pistol”

Se aplica cu pistol pentru spuma. In felul acesta apare avantajul de a putea controla debitul de gaz propulsor din tubul de spuma, incat spuma rezultata sa expandeze uniform, controlat, cu post-expandare redusa (cu presiune mai mica pe supraftele din jur). In plus, formulele spumelor de pistol au proprietati tehnice superioare.

Spumele de pistol sunt alegerea corecta pentru montajul usilor sau ferstrelor sau pentru orice etansare unde se doreste precizie, randament si performanta tehnica a lucrarii respective.

Ce fac daca nu am pistol si nu doresc sa cheltui suplimentar pentru cumpararea unui pistol de aplicare spuma? Dar vreau o lucrare de calitate si randament bun.

Raspunsul vine tot de la specialistii Penosil care au dezvoltat o solutie unica (patentata) si au creat spuma de pistol cu aplicatorul EasyPRO. Astfel, o spuma de calitate, poate fi aplicata atat cu pistolul cat si manual, cu aplicatorul EasyPRO atasat (gratuit) fiecarui tub de spuma de tip Penosil EasyPRO All Purpose (sau EasyGun). http://penosil.com/easypro/rou/product/penosil-easypro-purpose/

Acesta se monteaza ca „un pai” la tubul de spuma, iar efectul obtinut la aplicare este de debit controlat si spuma densa, ca in cazul aplicarii cu un pistol profesional.

Vezi aici un scurt video ce arata diferenta de presiune pe care o manifesta spumele de pistol fata de cele manuale(de pai): http://www.wolfgroupweb.com/mastersclub/en/masters-club/solution/27

Penosil reprezinta brandul principal al grupului Wolf Group, unul din liderii internationali ai pietei de solutii chimice pentru constructii.

Produsele Penosil se gasesc in magazinele Praktiker, Brico Depot, pe EMAG si in magazine de constructii si finisaje din intreaga tara (pentru a fi indrumat spre cel mai apropiat magazin, reprezentantii PENOSIL Romania va stau la dispozitie la datele de contact de pe site: http://penosil.com/ro/ )

 

Previous ArticleNext Article
Cand pasiunea devine meserie, poti spune ca esti implinit din punct de vedere profesional. Pasiunea mea pentru lumea virtuala se traduce in creare si dezvoltare de site-uri si portaluri, atat externe, cat si pentru portofoliul intern.
x
Da-mi un "Like":