Teambuilding-ul este un important instrument de management al resurselor umane cu implicatii in securitatea si sanatatea in munca (SSM). Aceasta deoarece angajatorii sunt responsabili de securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele de munca, inclusiv in activitatile de team building. Pentru a fi eficient în lumea afacerilor, angajații trebuie să poată planifica și executa în mod eficient programele, ca o echipă, să comunice în mod clar, să utilizeze eficient resursele și să se poată adapta la circumstanțele în schimbare.
Team building este creat să facă exact aceasta, într-un cadru distractiv si relaxant. Poate încuraja exprimarea liberă și îmbunătăți dinamica grupului, poate elimina barierele care împiedică angajații să lucreze împreună ca o echipă.
Activitățile de team buiding încurajează luarea deciziilor, rezolvarea provocărilor și aptitudinilor de conducere. Exercițiile pot fi proiectate pentru a încuraja persoanele dintr-un grup să-și încredințeze siguranța unii altora sau să experimenteze bucuria depășirii unei provocări fizice. Participanții se reîntorc la muncă învigorați.
Scopul este acela de a transmite starea de bine și tot ceea ce se învață în timpul activităților de team building și la locul de locul de muncă.
Dar team building-ul poate fi, de asemenea, un coșmar al angajatorului atunci când activitățile includ elemente fizice periculoase si nu se iau masurile de protectie corespunzatoare.
Companiile trebuie să ia în considerare riscurile implicate în astfel de activități periculoase. În timpul diverselor activități, angajații se pot răni sau imbolnavi. Dacă nu se iau măsuri de prevenire a riscurilor, frecvența și severitatea vatamarilor angajaților, pot crește. În acest caz, compania ar deveni foarte vulnerabilă în fața costurilor mari ale compensațiilor destinate angajaților. Scopul de a transmite starea de bine se poate transforma in exact opusul acesteia atunci cand apar evenimentele nedorite.
Dacă activitățile de team building fac parte din filosofia de management a companiei dumneavoastra pentru a determina angajații să lucreze în mod coerent ca un grup, asigurați-vă că siguranța face parte din ecuație. Consultanții care au creat aceste programe ar trebuie să cunoască așteptările și preocupările dvs. și să le respecte.
Există activități care nu sunt potrivite pentru toți angajații. Alții ar putea deveni atât de entuziasmați de activitatea pe care o desfășoară încât ar putea pierde din vedere riscurile. Pe lângă pericolele fizice, unele activități ar putea fi jenante pentru unii angajați.
O activitate care impune participanților să poarte un costum de baie, de exemplu, poate face unii angajați să fie conștienți de felul cum arată și să nu le placă, iar acest lucru să le inhibe capacitatea de a se implica pe deplin în activitatea de team building pe care o desfășoară. Teambuilding-ul este fără îndoială o modalitate populară de a stimula o comunicare eficientă în cadrul echipelor, de a găsi soluţii şi creşte sinergia acestora. Înseamnă deopotrivă aventură, relaxare, descoperire, explorare. Fără să realizăm însă, de multe ori suntem expuşi riscurilor care ar putea fi evitate cu un minim de atenţie.
Iată de ce, dorim să vă amintim câteva aspecte indispensabile securităţii de care este important să ţineţi seama:
Ca regulă generală, este indispensabil să fiţi îmbrăcat corespunzător: încălţămintea trebuie să fie de tip pantof asigurat pe picior, nu sandale, papuci sau pantofi neadecvati; Dacă aveţi părul lung trebuie legat la spate iar eşarfele, bijuteriile sau alte obiecte care vă pot incomoda sau ar putea fi agăţate în acest timp trebuie îndepărtate.
Ca să participaţi la activităţile care presupun un efort fizic deosebit sau o atenţie sporită, trebuie să fiţi odihniți şi să nu vă aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, a drogurilor sau a unor medicamente care vă pot afecta concentrarea.
Accesul pe trasee speciale se face doar cu echipamentul specializat pus la dispoziție de către organizator (ham, cască, ochelari de protecţie) și doar după instructajul făcut de personalul acestuia. Echipamentul trebuie utilizat doar în felul în care v-a fost indicat.
La primirea echipamentelor de protecţie trebuie să vă asiguraţi ca nu prezintă deteriorări şi ca sunt în bună stare de funcţionare. Echiparea şi dezechiparea cu acestea trebuie efectuată cu asistenţa personalul organizator. Este foarte important ca pe parcursul desfăşurării activităţilor să nu vă îndepărtaţi acest echipament.
Instructajele înainte de intrarea pe traseu, tehnicile de protecție individuală, utilizarea echipamentului și parcurgerea traseelor sunt importante si trebuie să fie obligatorii pentru fiecare participant. În calitate de participant, trebuie să urmaţi întocmai, fără excepție indicațiile personalului organizator.
Respectaţi regulile de securitate ale jocurilor. Comportamentul periculos, folosirea iresponsabilă a echipamentelor (puşti cu vopsea, arcuri) creează un risc atât pentru dumneavoastră cât şi pentru ceilalți participanţi şi vi se poate refuza participarea pe traseele stabilite.
Pentru a promova siguranța activităților de team building:
– activitățile de team building trebuie incluse în cadrul oricărui program formal de management al securitatii si sanatatii in munca (SSM);
– trebuie să se implementeze un program de conștientizare cu privire la necesitatea de a fi prudenți la locul de muncă și la orice exercițiu fizic de team building;
– consultanții în management angajați să creeze programul de team building trebuie să cunoască foarte bine nevoile angajaților;
– managerii trebuie să se asigure că activitățile de team building sunt supravegheate corespunzător;
– trebuie oprită orice activitate dacă se observă o situație nesigură.
Team building-ul are un loc important în afaceri. Activitățile ar trebui să se concentreze asupra apropierii angajaților. De aceea, team building-ul trebuie să fie o experiență sigură la care toată lumea poate participa și de care se poate bucura pe deplin.
Clientii companiei EURAMIS CONSULTING beneficiaza de suportul SSM necesar ori de cate ori acestia organizeaza activitati de team building pentru a fi scutiti de orice neplaceri si a avea doar foloase din aceste activitati.
Autor
Adrian Paraicu