Magazin

Sănătatea și securitatea în muncă. Asigurarea protecției în muncă.

Cât de mult au evoluat lucrurile în domeniul muncii în ultima perioadă. Nu vreau să fac o istorie a muncii, toată lumea știe, din istorie, cum era tratată persoana care lucra în anumite domenii, în ce condiții lucra.

 Dacă tot vorbim despre muncă, hai să vedem de unde provine termenul din română- termenul provine din Slav. „maka , monka” – „chin”(unul dintre sensuri), muncitorul fiind cel care producea chinul. 1400 de ani mai târziu lucrurile s-au schimbat radical. Azi avem nenumărate legi care ocrotesc oamenii care lucrează, legi care au grijă de sănătatea celor care lucrează.   Sigur, munca este de mai multe feluri, unele cu riscuri crescute asupra sănătății fizice, altele cu riscuri asupra sănătății psihice. Este adevărat că stresul continuu la locul de muncă, programul prelungit…etc au un impact asupra sănătății fizice și psihice.

S-a simțit nevoia reglementării și punerii la punct a unor reguli, norme, care să asigure buna desfășurarea a actului muncii. De aceea trebuie să ținem cont de două domenii care se ocupă de desfășurarea în condiții optime a lucrului.

Securitatea și sănătatea în muncă reprezintă două domenii foarte importante și dezvoltate în cea ce privește ocuparea forței de muncă și afaceri sociale.

Acestea fac parte din organizarea și desfășurarea procesului de muncă și au rolul să prevină neregulile din cadrul sistemului de muncă astfel încât acesta să se desfășoare în condiții de maximă eficiență.

Scopul pe care îl urmărește activitatea de sănătate și siguranță este acela de a proteja viața, integritatea și sănătatea lucrătorilor împotriva riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională ce pot apărea la locul de muncă.

Angajatorului îi revine obligația de a asigura starea de securitate și de a proteja sănătatea angajaților. De aceea trebuiesc evaluate riscurile- ca angajatorul să adopte măsurile de prevenire și de protecție adecvate, referindu-se la:

  • prevenirea riscurilor profesionale.
  • formarea angajaților.
  • informarea lucrătorilor.
  • implementarea unui sistem care să permită să se aplice măsurile necesare.

Analizarea riscurilor de accidentare și de îmbolnăvire profesională trebuie făcută în așa fel încât:

  • să poată să fie identificate pericolele ce pot apărea în procesul de producție și eventoalele riscuri la care pot conduce acestea, astfel încât să se poată lua măsuri de evitare a acestora și de protejare a sănătății
  • riscurile să fie evaluate la adevărata lor valoare pentru a se putea organiza locul de muncă corespunzător și să fie găsite echipamentele necesare și mijloacele de protecție necesare evitării acestora.
  • Trebuie să se verifice dacă măsurile de protecție luate sunt cele mai potrivite.
  • Prin analizarea corectă a riscurilor se pot stabili prioritățile si eventualele măsuri suplimentare de protecție a muncii.
  • Angajatorii trebuie să dea siguranță angajaților că toți factorii necesari în evaluarea eventualelor accidente au fost luați în calcul la stabilirea măsurilor de protecție a muncii.

La locul de muncă trebuie să existe persoane care să se ocupe de protecție muncii. Aceștia trebuie să vegheze ca măsurile luate să ducă îmbunătățirea stării de securitate în procesul de muncă.

Pentru a obține servicii de calitate legate de securitatea muncii, angajatorii pot apela la, și este indicat, colaborarea cu o firmă de specialitate. O astfel de firmă este Euramis:

Euramis este o firmă care prestează servicii de protecția muncii, securitatea și sănătatea muncii (SSM) și situații de urgență (SU), cu 20 de ani de experiență, care încă din anul 2008 oferă o platformă e-learning foarte benefică celor care vor sa opteze pentru telemuncă, adica muncă la domiciliu.

Citeste si...  De ce să alegi aspiratoare de pe Timoshop.ro
Previous ArticleNext Article
Cand pasiunea devine meserie, poti spune ca esti implinit din punct de vedere profesional. Pasiunea mea pentru lumea virtuala se traduce in creare si dezvoltare de site-uri si portaluri, atat externe, cat si pentru portofoliul intern.

Lasă un răspuns

x
Da-mi un "Like":