Magazin

Tipuri de inventar

Gestionarea afacerii prin intermediul inventarului este necesară pentru a menține un control asupra situației companiei. Prin intermediul inventarului se află situația diferitelor produse avute spre vânzare și astfel se modifică nevoile de producție pe care le are compania.

În funcție de lucrurile pe care dorim să le inventariem, există o mare varietate de tipuri de inventar, care au diferite obiective concrete.

În funcție de diferiți parametri utilizați, putem identifica diferite tipuri de inventar:

În funcție de momentul în care este efectuat

Observând punctul în care se produce inventarul, există:

Inventar inițial: acest inventar se realizează la începutul diferitelor acțiuni și operațiuni.

Inventarul final: acesta este efectuat la sfârșitul exercițiului financiar sau la sfârșitul fiecărui an, pentru a determina care sunt activele noi ale companiei.

În funcție de periodicitatea cu care se face

Conform perioadelor din anul fiscal, există:

Inventar intermitent: acest inventar se face de mai multe ori pe an din diferite motive.

Inventar permanent: se desfășoară în mod continuu în companie printr-un control detaliat al produselor, materialelor și stocurilor companiei.

În funcție de forma sa

În funcție de formă, îl putem împărți în:

Inventar de materii prime: este folosit pentru a ști care sunt materiile prime care nu au fost încă folosite de companie pentru a-și produce produsele finite.

Inventar al produselor în procesul de fabricație: acest inventar include toate produsele care nu sunt finalizate și se află încă în procesul de producție.

Inventar de produse finite: acest inventar cuprinde toate produsele pe care compania le-a produs cu scopul de a le vinde clienților.

Inventar de bunuri: este folosit pentru a cunoaște toate materialele pe care compania le deține pentru a-și produce produsele, dar acestea nu pot fi contabilizate într-un mod exact.

Inventar al mărfurilor: inventariază toate bunurile pe care compania le deține și care vor fi vândute în mod direct, fără a le modifica sau a le supune vreunui proces de producție.

 

Potrivit funcției sale

În funcție de funcția inventarului, putem identifica:

Inventar în tranzit: inventariază toate materialele și produsele care vin de la furnizori către companie.

Ciclul de inventar: este inventarul care se face atunci când sunt produse mai multe produse decât este necesar deoarece a fost achiziționată o cantitate mai mare de materii prime pentru a reduce costurile de producție. Acesta este mai mare decât cererea actuală.

Citeste si...  Întrebări și răspunsuri despre mutatul mobilei. Tot ceea ce trebuie să știi înainte de a te muta

Inventar de siguranță sau rezervă: se bazează pe bunurile de urgență deținute de companie pentru posibilele defecțiuni ale procesului de producție sau creșteri neașteptate ale cererii care modifică brusc procesul de producție.

Prognoza sau inventarul sezonier: este organizat atunci când producția este crescută în momente de cerere redusă, pentru a răspunde nevoilor în momente de cerere ridicată.

Din punct de vedere logistic

În ceea ce privește logistica companiei, există diferite tipuri de inventar:

Inventar al stocurilor de materii prime: produsele și materiile prime achiziționate pentru a mări producția în vederea posibilelor creșteri ale cererii la un moment dat.

Inventar al stocurilor învechite, distruse sau pierdute: toate produsele necorespunzătoare care, datorită unor circumstanțe diferite, nu pot fi vândute clienților și, prin urmare, au generat pierderi.

Inventar la nivelul departamentului de aprovizionare: inventarul stocurile de la departamentul de aprovizionare necesare pentru procesul de producție.

Inventar al stocurilor de siguranță: inventarul care urmărește menținerea unui tampon pentru posibilele creșteri neprevăzute ale cererii.

Inventar al stocurilor cu caracter regulat sau ciclic: stocuri care satisfac cererea cerută în timpul perioadelor de reaprovizionare.

Alte tipuri de inventar

Inventar fizic: este cel care se face de către o persoană. Aceasta inventariază toate bunurile societății, unul câte unul.

Inventar minim: este suma minimă care poate fi păstrată în depozit.

Inventar maxim: se stabilește un nivel maxim de inventar, deoarece un inventar total poate fi prea mare pentru unele elemente greu de contabilizat.

Inventar disponibil: se referă la cel disponibil la acel moment pentru vânzarea sau producerea de noi produse.

Inventar al liniei de producție: se referă la tot ce urmează să intre pe linia de producție a companiei.

Dacă aveți nevoie de consultanță financiară cu privire la diferite probleme financiare, îi puteți contacta pe specialiștii de la firma de contabilitate Craiova Pilaro Expert. Aceștia au experiență de 10 ani în domeniul economic. Ei sunt soluția ideală pentru rezolvarea tuturor problemelor dvs. legate de contabilitate. Ei se vor ocupa de analiza financiar contabilă, consultanță, gestiune contabilă și nu numai.

Grăbiți-vă! Contactați un contabil Craiova cât mai repede!

Previous ArticleNext Article
Cand pasiunea devine meserie, poti spune ca esti implinit din punct de vedere profesional. Pasiunea mea pentru lumea virtuala se traduce in creare si dezvoltare de site-uri si portaluri, atat externe, cat si pentru portofoliul intern.

Lasă un răspuns

x
Da-mi un "Like":