Magazin

Istoria jocurilor video

Istoria jocurilor video

O perioadă destul de lungă timp a fost dificil de subliniat care a fost primul joc video, în principal datorită multiplelor definiții ale acestuia, dar poate fi considerat ca fiind primul joc video jocul Nought and crosses, denumit și OXO, dezvoltat de Alexander S.Douglas în 1952. Jocul era o versiune computerizată a jocului de trei într-un rând care a fost executat pe EDSAC și a permis confruntarea cu un jucător uman împotriva unei mașini.

În 1958, William Higginbotham a creat, folosind un program pentru calcularea traiectoriilor și un osciloscop, Tennis for two (tenis pentru doi): un simulator de tenis de masă pentru divertismentul vizitatorilor expoziției naționale de laborator Brookhaven.

Acest joc video a fost primul care a permis jocul între doi jucători umani. Patru ani mai târziu, Steve Russell, student la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, a petrecut șase luni, creând un joc pe calculator folosind grafică vectorială: Spacewar.

În acest joc, doi jucători au controlat direcția și viteza a două nave spațiale care s-au luptat între ele. Jocul funcționa pe un PDP-1 și a fost primul care a avut succes, deși abia a fost cunoscut în afara universității.

În 1966, Ralph Baer a început să dezvolte împreună cu Albert Maricon și Ted Dabney, un proiect de jocuri video numit Fox and Hounds, care a început jocurile video naționale. Acest proiect se va transforma în Magnavox Odyssey, primul sistem de jocuri video intern lansat în 1972 care a fost conectat la televizor și a permis jucarea mai multor jocuri pre-înregistrate.

1970-1979: Apariția jocurilor video

O piatră de hotar importantă la începutul jocurilor video a avut loc în 1971, când Nolan Bushnell a început să comercializeze Space Space, o versiune a Space War, deși o altă versiune recreativă a Războiului Spațial ca și războiul Galaxy ar putea fi depășită la începutul anilor ’70 în campusul Universității Stanford.

Creșterea jocurilor video a venit cu mașina de agrement Pong care este considerată versiunea comercială a jocului Tennis for Two de către Higginbotham. Sistemul a fost proiectat de Al Alcom pentru Nolan Bushnell la noul fondat Atari.

Jocul a fost prezentat în 1972 și a fost piatra de temelie a jocului ca o industrie. În anii următori, s-au introdus numeroase progrese tehnice în jocurile video (subliniind microprocesoarele și cipurile de memorie). În arcade au apărut jocuri cum ar fi Space Invaders (Taito) sau Asteroids (Atari).

1980-1989: Deceniul celor 8 biți

Anii ’80 au început cu o creștere puternică în sectorul jocurilor video încurajată de popularitatea mașinilor recreative și a primelor console video care au apărut în anii ’70.

Citeste si...  Promoții-scaune.ro și scaunele de calitate

În decursul acestor ani, se remarcă sisteme cum ar fi Oddyssey 2 (Phillips), Intellivision (Mattel), Colecovision (Coleco), Atari 5200, Commodore 64, Turbografx (NEC). Pe de altă parte, în jocurile arcade s-au triumfat jocuri ca celebrul Pacman (Namco), Zona de luptă (Atari), Poziția Pole (Namco), Tron (Midway) sau Zaxxon (Sega).

Afacerea asociată cu această nouă industrie a realizat lucruri mari în primii ani ai anilor ’80, dar cu toate acestea, în 1983 a început așa-numita criză a jocului, care afectează în principal Statele Unite și Canada, și  nu se încheie până în 1985.

Japonia a mizat pe lumea de console cu succesul Famicom (cunoscut în Occident ca Nintendo Entertainment System), lansat de Nintendo în 1983, în timp ce în Europa s-a mizat pe microcalculatoare ca Commodore 64 sau Spectrum.

La sfârșitul crizei lor speciale, americanii au continuat calea deschisă de japonezi și au adoptat SEN ca principal sistem de jocuri video. De-a lungul deceniului au apărut noile sisteme de origine, cum ar fi Sistemul de Master (Sega), Amiga (Commodore) și 7800 jocuri (Atari) jocuri  considerate astăzi clasice, cum ar fi Tetris.

La sfârșitul anilor ’80 au început să apară consolele pe 16 biți, cum ar fi Mega Drive de la Sega, iar microcomputerele au fost înlocuite lent de computerele personale bazate pe arhitecturi IBM.

În 1985 a apărut Super Mario Bros, care a reprezentat un punct de cotitură în dezvoltarea jocurilor electronice, deoarece majoritatea jocurilor anterioare conțineau doar câteva imagini care se repetau și scopul a fost pur și simplu de a obține un scor mare. Jocul dezvoltat de Nintendo a fost o explozie de creativitate. Pentru prima dată exista un scop și un final într-un joc video.

Și istoria jocurilor video a continuat. Între anii 1990-1999 a avut loc revoluția celor 3D, iar din 2000 a început un nou secol. Și odată cu jocurile au evoluat și componentele necesare pentru jocuri.

În prezent, există o gamă variată de jocuri care pot fi jucate pe PC sau pe console, stând confotabil pe scaunul de gaming potrivit.

De exemplu, promotii-scaune.ro pune la dispoziția clienților săi o gamă variată de scaune de gaming, la prețuri excepționale. Totodată, îi așteaptă să le calce pragul pentru a face o investiție inteligentă care le va oferi șansa să se concentreze mai bine asupra jocului.

Previous ArticleNext Article
Cand pasiunea devine meserie, poti spune ca esti implinit din punct de vedere profesional. Pasiunea mea pentru lumea virtuala se traduce in creare si dezvoltare de site-uri si portaluri, atat externe, cat si pentru portofoliul intern.

Lasă un răspuns

x
Da-mi un "Like":