Succesul unei afaceri depinde de multe variabile. Ideea pe care o ai când pleci la un astfel de drum poate să fie inspirată sau, după o vreme, să-ți dai seama că, pur și simplu, nu are cum să funcționeze în condițiile gândite de tine inițial. Piața, de asemenea, poate evolua în moduri neprevăzute, iar calculele tale vor fi date peste cap peste noapte. Aceste aspecte pot fi, însă, gestionate în așa fel încât să nu te afecteze foarte puternic și să le poți depăși din mers, ajustându-ți business-ul la noile condiții. Totuși, există un aspect fără de care o afacere nu are cum să reușească: nivelul de mulțumire a salariaților. Dacă angajații tăi sunt nefericiți, cu siguranță că randamentul lor va fi unul scăzut, iar rezultatele pe măsură. Concluzia firească este aceea că ai nevoie să îți păstrezi angajații mulțumiți. Care sunt 5 metode prin care poți face asta?
1. Salarii bune
Pentru a avea rezultate bune, ai nevoie de angajați competenți, iar atragerea unor astfel de oameni presupune oferirea unui pachet de beneficii atractiv. Chiar dacă poți plusa cu beneficii variate și atractive, salariul bun rămâne principalul factor prin care poți să convingi oamenii pricepuți să lucreze pentru tine. Documentează-te cu grijă pentru a afla care sunt salariile la nivelul pieței pe care activezi și apelează și la un program de calcul salarii pe care te poți baza. Trebuie să găsești acel nivel al salariilor suficient de satisfăcător pentru angajați, dar care să nu te împovăreze nici pe tine prea tare. De asemenea, ține cont de faptul că salariile trebuie ajustate în funcție de rata inflației, pentru ca eventualele probleme de la nivel economic să nu fie resimțite de angajați și aceștia să fie în continuare determinați să își desfășoare activitatea în mod productiv și eficient.
2. Prime de merit
Pe lângă salariile bune, angajații sunt atrași și de posibilitatea de a-și vedea eforturile răsplătite atunci când aduc un plus-valoare activității lor. Rezultatele excelente presupun eforturi suplimentare față de cele standard, iar orice astfel de efort merită răsplătit. Încearcă să le oferi angajaților bonusuri și prime pentru orice extra efort depus, atât timp cât acesta conduce la îmbunătățirea rezultatelor companiei. Îi vei ține, astfel, mulțumiți și dispuși să depună eforturi și în viitor și, poate mai important decât orice, dezinteresați de schimbarea locului de muncă. Cum piața din România se află într-o adevărată criză a forței de muncă, păstrarea angajaților, mai ales a celor care oferă rezultate și plusuri evidente, nu poate să nu fie un obiectiv pentru orice angajator.
3. Beneficii extra
Pe lângă pachetul salarial de bază, poți contribui la bunăstarea angajaților și prin acordarea unor beneficii extra, precum tichetele de masă sau voucherele de vacanță. Unele companii aleg să le ofere angajaților și posibilitatea de a beneficia de reduceri la săli de sport, saloane de masaj ori spa, ceea ce le oferă acestora șansa de a se relaxa și de a se menține în formă. Starea de spirit bună a salariaților îi va face pe aceștia să vrea să continue să lucreze pentru tine și să se străduiască să facă o treabă cât mai bună.
4. Program scurt vinerea
Ziua de vineri reprezintă ziua în care foarte mulți oameni aleg să plece în sejururi de un weekend la munte ori la mare. Marile corporații deja au implementat sistemul Short Friday, ceea ce presupune ca vinerea angajații să poată pleca mai rapid de la birou, în așa fel încât să aibă un weekend puțin mai lung. Aplică acest sistem și în cadrul firmei tale, dacă este posibil, iar angajații tăi sigur vor aprecia ideea.
5. Lucratul de acasă
Nu toate firmele au un obiect de activitate care să permită munca de la distanță, însă dacă ai o companie în domeniul IT sau care se ocupă cu activități ce nu solicită deplasarea în teren ori interacțiunea directă cu clienții, le-ai putea oferi angajaților posibilitatea de a lucra, periodic, de acasă. Acest sistem le va permite să fie mai relaxați și să nu mai piardă timp pe drum.
Chiar dacă remunareția rămâne principalul factor motivator pentru salariații de pretutindeni, nici beneficiile suplimentare nu sunt de neglijat. Oferă-le angajaților tăi libertatea de a lucra de acasă, program mai scurt vinerea și recompensează-i pentru eforturile extra pe care le depun, iar starea lor de spirit va fi una bună și productivitatea excelentă.