Dacă vă faceți planurile pentru un nou atelier auto sau un service, luați în calcul și achiziția unui elevator auto, ca de exemplu elevator auto 2 coloane sau elevator auto foarfeca. Acest utilaj este indispensabil pentru o astfel de afacere și face diferența între un atelier oarecare și unul de succes.
Elevatoarele auto sunt utilaje folosite cu scopul de a ridica vehicule de la sol în vederea unui acces mai bun pentru operațiunea de depanare. Ele nu pot ridica vehicule a căror masă depășește masa utilajului și de aceea prima dată când cumpărați un elevator trebuie să vă gândiți la clienții cărora vă veți adresa și la mașinile pe care aceștia le conduc.
Cât costă un elevator auto?
Dacă doriți să investiți într-un elevator auto, aveți nevoie de un buget minim de aproximativ 5000 de lei. Cu aceștia puteți achiziționa un elevator auto cu două coloane sau un elevator auto foarfecă. În general, în prețul de achiziție nu este inclus și transportul al cărui tarif diferă în funcție de distanța dintre magazin și atelierul dumneavoastră.
Discutați cu producătorul sau distribuitorul de la care vă achiziționați elevatorul auto, iar în cazul în care transportul vă depășește bugetul pentru această investiție, ridicați personal utilajul direct de la magazin și astfel vă puteți asigura și de calitatea produselor comercializate.
Prețul celor mai costisitoare elevatoare poate ajunge și la 15.000 de lei. La acest tarif se vând în general elevatoarele de tip foarfecă, cu o capacitate maximă de ridicare mare.
Care este diferența între un elevator scump și unul ieftin?
În mare, destinația elevatoarelor auto nu diferă în funcție de model sau produs. Toate elevatoarele sunt utilaje proiectate cu scopul de a ridica vehicule auto de la sol până la o înălțime de aproximativ 1900 mm. Există elevatoare care nu pot ridica decât până la înălțimea de 1840 mm și elevatoare cu capacitate maximă de ridicare de până la 1920 + 425 mm. Dar prețul nu este influențat în mod necesar de înălțimea de ridicare.
Dacă veți studia mai atent piața, veți observa că cele mai convenabile modele sunt elevatoarele auto cu două coloane care pot ridica vehicule de până la 4200 kg și elevatoarele auto de tip foarfecă ce pot ridica vehicule cu o masă mai mică, de până la 2700 kg. În afară de puterea de ridicare, principala diferență dintre cele două tipuri de elevatoare este forma lor.
Pentru că se pot îngropa când nu sunt utilizate, elevatoarele de tip foarfecă ocupă un loc minim datorită structurii lor și arată ca o suprafață plană pe care se poate călca fără riscul de accident. Contrar, elevatoarele cu două coloane odată achiziționate vor ocupa în permanență o bună parte din spațiul atelierului. În schimb, chiar și cele mai ieftine modele pot ridica o masă mare, inclusiv SUV-uri sau microbuze.
Pentru un elevator foarfecă, care ocupă puțin și ridică mult, va trebui să scoateți din buzunar cei aproximativ 15.000 de lei și poate chiar ceva mai mult. Dar dacă dispuneți de bugetul necesar pentru această investiție merită să o faceți încă de la început deoarece se amortizează repede, iar spațiul liber în momentele în care nu vor exista vehicule de depanat în atelier, vă va folosi cu siguranță.
Ce trebuie să ai în vedere înainte de achiziția unui elevator?
Dacă aveți deja atelierul și de acum înainte urmează să vă achiziționați un elevator auto, asigurați-vă că podeaua vă permite montarea lui. În funcție de specificațiile producătorului, elevatoarele trebuie montate pe un anumit tip de beton. De aceea, înainte de a cumpăra un elevator auto, verificați dacă podeaua atelierului dumneavoastră corespunde cerințelor acestuia și dacă nu știți ce fel de beton a fost turnat, luați legătura cu constructorul atelierului.
În urma achiziției și montării, va fi nevoie să obțineți pentru elevatorul dumneavoastră o autorizație de operare și de aceea este necesar să-l montați pe tipul de beton care corespunde cerințelor sale. Astfel, în alegerea elevatorului potrivit pentru atelierul dumneavoastră, va trebui să vă gândiți și la acest aspect.