Magazin

Cum alegi cărțile de parenting potrivite

Schimbările social-culturale din cadrul societății românești, din ultimele decenii, au determinat schimbări și la nivelul propriei celule de bază, și anume familia. Cele mai multe dintre problemele la nivelul familiei, pe care le relevă și studiile de specialitate, sunt cele care privesc modul de relaționare a părintelui cu copilul, prin care părinții sau adulții care sunt implicați în creșterea copiilor să asculte nu numai cuvintele, ci mai ales sentimentele copiilor.

Puțini dintre părinții de azi au fost educați în propria copilărie să cultive o asemenea relație de apropiere, prin care copiii să comunice cu părinții lor despre nevoile psihologice sau cauzele emoționale ale comportamentelor problematice. De aceea, specialiștii în acest domeniu au realizat mai multe cărți de parenting, prin care doresc să-i ajute pe părinți în a-și înțelege responsabilitățile și competențele lor, de a-și dezvolta abilitățile parentale de a comunica, de a reduce stresul că nu pot fi un părinte cât mai bun etc. Totodată, cărțile de parenting îi pot ajuta să folosească variate metode de abordare a situațiilor dificile întâlnite cu copiii, să cultive discernământul în ceea ce privește așteptările de la copil, să susțină autonomizarea copilului prin disciplinarea pozitivă etc.

Diversitatea acestor aspecte duce la o oarecare greutate în a ști care carte este mai bună pentru situația întâlnită. Însă, e bine să cunoști câteva aspecte care particularizează fiecare caz de parenting, cu atât mai mult cu cât nu există aceleași reguli de parenting pentru toți copiii.

Tipul de carte

În primul rând, trebuie să știi pentru care situație ai nevoie de ajutor, fie că este vorba de un copil sugar, fie că este un copil preșcolar, școlar sau un adolescent. Totodată, cărțile de parenting pot fi specializate pe mai multe condiții socio-culturale, precum părinți cu copii cu dizabilități, cu comportamente deviante – întotdeauna relaționate cu vârsta copilului (abuzul asupra copilului, abandonul şcolar, violenţa tinerilor etc.), cu probleme sociale (consum de droguri, delincvenţă etc.) O altă categorie este a celor care abordează informații specifice despre fetele și băieții aflați la pubertate sau despre păstrarea integrității sănătății psiho-fizice a copilului.

Cărțile de parenting nu trebuie să abordeze decât gestionarea situației copilului, ci și a părinților, întrucât este afectată demnitatea și identitatea parentală și poate duce la apariția stresului parental.

Documentează-te despre autorul de la care vrei să înveți

Este important să afli detalii direct din carte, sau de pe internet, care să îți descopere cât mai multe despre autorul unei cărți de parenting, dacă are o expertiză în domeniu, indiferent că este psiholog, terapeut, educator parental cu calificări diverse (profesori, consilieri educaţionali), asistenţi sociali, medici, asistenţi medicali, logopezi, kinetoterapeuţi sau chiar un simplu părinte, ca și tine.

În alegerea unei cărți, poți apela și la site-urile dedicate parenting-ului, care au forum-uri și recenzii ale altor părinți.

Parenting care să nu contravină propriei credințe, culturi

Dimpreună cu criteriile enumerate mai sus se află și înțelegerea specificului de parenting abordat, și anume unul care să nu contravină propriei identități religioase, culturale, sociale etc. O carte de parenting dintr-un mediu socio-cultural nu poate să aibă aceleași rezultate într-un alt mediu socio-cultural, de aceea, contează să ai în vedere și acest aspect esențial.

Discernământul în abordarea vreunui model de parenting

Fiecare caz de parenting este unul personalizat, de aceea nu pot fi aplicate aceleași modele de parenting la doi sau mai mulți copii. De aceea, este foarte important să ai discernământ în alegerea unei cărți care oferă abordarea unui model de parenting care nu insistă în satisfacerea nevoilor presupuse ale copilului de la perioada de existenţă intrauterină a copilului şi până la adolescenţă, precum și formarea copilului într-un tipar anume. De aceea, unii specialiști atrag atenția asupra unor autori de cărți care ajung chiar să impună părinților aplicarea unui „optimum parental”, ale cărui rezultate nu pot fi preconizate.

Îmbinarea stilurilor parentale

O carte de parenting bună este aceea care se bazează pe două principii: căldura și controlul, adică îmbină cele trei stiluri de parenting: autoritar, permisiv, competent. Copiii care au fost educați într-un stil autoritar au o stimă de sine mai scăzută, sunt retrași, iar încrederea în ceilalți este mică. Cei care au crescut într-un mediu permisiv, tind să încalce regulile. Iar cei care sunt formați într-un stil competent (asertiv/democratic) au parte de un mediu familial favorabil, sunt sprijiniți de părinți să fie independenți și să-și asume responsabilități, însă riscul apare atunci când așteptările din partea părinților sunt prea mari.

Parenting-ul perfect, prin care să-i oferi copilului / copiilor tăi climatul familial perfect, nu există, cu atât mai mult cu cât nici noi nu suntem perfecți. Însă, esența parenting-ului constă în dăruirea iubirii și creșterea copilului / copiilor întru aceasta. De aceea, educația parentală, bazată pe cultivarea iubirii, poate constitui o soluție pentru situațiile limită, pentru dezvoltarea unor proiecte de prevenire sau intervenție specializată, iar în acest sens, poți găsi o varietate de cărți de parenting la editura Niculescu.

Citeste si...  Ok Studio iti ofera sansa sa devii o femeie bogata
Previous ArticleNext Article
Cand pasiunea devine meserie, poti spune ca esti implinit din punct de vedere profesional. Pasiunea mea pentru lumea virtuala se traduce in creare si dezvoltare de site-uri si portaluri, atat externe, cat si pentru portofoliul intern.

Lasă un răspuns

x
Da-mi un "Like":