Magazin

Lumina rece sau caldă? Ce iluminat e potrivit în fiecare cameră

Atunci când te afli în plin proces de amenajare a casei, alegerea luminii și a corpurilor de iluminat se pare că ocupă ultimul loc pe lista de dorințe. Majoritatea oamenilor consideră că au nevoie de aceste obiecte doar pentru a înlătura întunericul sau ca să completeze decorul cu surse de iluminat impresionante.

Într-adevăr, câteva lustre elegante pot scoate din anonimat orice locuință, însă este nevoie să vedem mai departe de aspectul produselor. Aleasă în mod corect, lumina asigură confort, armonie, crește productivitatea, contribuie la buna dispoziție și pune în valoare decorul camerei.

Temperatura de culoare influențează energia și starea de spirit, așa că de ce nu ai folosi diferitele tipuri de lumină în avantajul tău?! În acest fel vei crea un aer primitor, de care să te bucuri de fiecare dată când pășești în interiorul casei tale.

Tipuri de lumină în designul interior

În amenajarea încăperilor recunoaștem patru tipuri principale de lumină care pot fi utilizate pentru a beneficia de tot confortul dorit.

Lumina ambientală este cea difuzată uniform în toată camera, trebuie să fie discretă și să se îmbine armonios în decor. În cazul în care vrei să te folosești de un corp de iluminat ca să scoți în evidență un anumit obiect ori o parte a încăperii, apelează la lumina de accent. Aceasta se folosește de regulă pentru a pune în valoare punctul de atracție al camerei și ca să confere un aer ușor dramatic.

Există și zone din casă unde citești, gătești sau scrii. Deoarece ai nevoie de concentrare este esențial să folosești lumina funcțională. Iar dacă vrei să obții un design inedit într-o încăpere, folosește lustre, lampadare ori aplice de perete deosebite cu ajutorul cărora să creezi o lumină decorativă.

Lumina rece și lumina caldă

În funcție de temperatura de culoare, care se măsoară în grade Kelvin, corpurile de iluminat pot emite tonuri de culoare calde și reci. Astfel, cu cât valoarea Kelvin este mai ridicată, cu atât lumina va tinde spre albastru, devenind rece, iar dacă gradele sunt mai scăzute aceasta va merge spre galben portocaliu pentru a obține lumina caldă.

Pentru designul interior se folosesc în general sursele de iluminat care au o temperatură de culoare între 2.000-6.500 K. Lumina caldă (maximum 3000 K) este recomandată în zonele de relaxare pentru că are efect odihnitor, însă este ideală și pentru a crea un spațiu intim și confortabil. La polul opus, lumina rece (4000 – 6000 K) este indicată pentru încăperile unde este necesară o atenție sporită la detalii deoarece oferă energie și stimulează productivitatea. Între cele două tipuri de lumină se regăsește lumina neutră (3000 – 4000K), cea mai apropiată de lumina naturală.

Iluminatul potrivit în fiecare cameră

Tu știi ce tip de lumină trebuie să utilizezi în camera copilului pentru ca cel mic să se odihnească așa cum trebuie? Știi care este temperatura de culoare necesară în bucătărie, locul unde se strânge adesea întreaga familie? Află în continuare ce tip de iluminat este adecvat în fiecare cameră.

Living

Camera de zi este unul dintre locurile des utilizate de toți locuitorii casei, de aceea luminile de aici trebuie să îmbie la relaxare și socializare. Lumina caldă este binevenită în sufragerie deoarece creează o atmosferă relaxantă și confortabilă. Dacă îți dorești să împărtășești momente unice în living, instalează un lampadar, candelabre, lustre sau sportui. În cazul în care ai amenajat și un birou, folosește în apropierea sa surse de lumină rece.

Dormitor

Câteva corpuri de iluminat ingenioase te vor ajuta să obții lumina caldă de care ai nevoie în dormitor, precum și starea de bine de care ai nevoie. În această încăpere orice detaliu trebuie să conducă spre relaxare și să te încarce cu energie pozitivă, de aceea lumina caldă este perfectă să-ți vegheze momentele de odihnă.

Bucătărie

În principiu, bucătăria este unul dintre spațiile în care ai nevoie de concentrare și, implicit, lumină rece. Însă, pentru un efect deosebit poți alege un mix de lumini, respectiv o lustră frumoasă cu lumină caldă deasupra zonei de servit masa și corpuri de iluminat cu lumină rece în zonele de lucru.

Baie

Dimineața ai nevoie de energie și rapiditate, dar o lumină potrivită în baie te poate face să uiți de somnul dulce și confortul casei. În această încăpere trebuie să acorzi atenție detaliilor și să beneficiezi de influențe care să-ți crească gradul de concentrare, așa că este recomandat să se monteze surse de lumină neutră, mai ales dacă încăperea nu are ferestre.

Hol

De regulă, lumina caldă este indicată pentru holuri, însă vorbim de un spațiu de tranziție care are dimensiuni diferite în fiecare casă. Prin urmare, poate fi ușor de folosit un mix de lumini care să facă trecerea de la o atmosferă dinamică către un loc de relaxare și confort.

Pentru a te odihni cum trebuie sau ca să creezi un spațiu potrivit pentru socializare ori concentrare trebuie să acorzi atenție temperaturii de culoare. Lumina influențează extrem de mult orice decor, așa că în alegerea corpurilor de iluminat potrivite ține cont și de acest lucru, nu doar de aspectul produsului.

Citeste si...  Reparatia termopanelor - o sarcina indeplinita cu succes de fiecare data
Previous ArticleNext Article
Cand pasiunea devine meserie, poti spune ca esti implinit din punct de vedere profesional. Pasiunea mea pentru lumea virtuala se traduce in creare si dezvoltare de site-uri si portaluri, atat externe, cat si pentru portofoliul intern.

Lasă un răspuns

x
Da-mi un "Like":