Frica de dentist este un lucru comun pentru mulți, deși în ultimii ani au fost făcute progrese semnificative în domeniul stomatologiei, care permit medicului să intervină fără ca pacientul să simtă vreo urmă de durere. Cei care se tem de dentist amână pe cât posibil o vizită la cabinet, fără a se gândi că o simplă carie tratată la timpul potrivit înseamnă evitarea unor probleme mai serioase care apar ulterior.
Așa se face că mulți din cei care ajung târziu la dentist au deja dantura compromisă în mare măsură, iar singura soluție este înlocuirea dinților naturali. Acest lucru se face fie în trei moduri, și anume cu proteze detașabile, punți sau implanturi dentare.
Cea mai modernă și eficientă soluție o reprezintă implanturile dentare, iar dacă medicul stomatolog îți propune o astfel de variantă, iată care sunt pretextele de eschivă pe care nu trebuie să le iei în serios.
„E o procedură îndelungată, care îmi mănâncă prea mult timp”
Vei fi surprins să afli că lucrurile stau exact invers și că lucrurile au avansat într-atât încât poți beneficia de un implant într-o singură zi. Există cabinete stomatologice dotate cu aparatură modernă, digitalizată, care face acest lucru posibil într-un interval de timp foarte scurt, asigurând totodată un maxim de confort pacientului. Odată ce implantul s-a fixat în os, realizarea coroanei sau punții dentare e o chestiune de câteva ore, care se rezolvă într-o singură ședință.
„N-am bani pentru așa ceva”
Costurile implanturilor dentare variază în funcție de mai mulți factori, cel mai important dintre ele fiind complexitatea lucrării. Cu cât ajungi la mai repede la stomatolog, cu atât intervenția va fi una mai puțin complicată, prin urmare și costurile vor fi unele mai mici.
Costurile mai variază în funcție de materialul din care e făcut implantul, experiența medicului, investigațiile suplimentare, echipamentele auxiliare și materialele și consumabilele necesare intervenției. În funcție de aceste criterii, un implant dentar poate costa între 200 și 2.000 de euro, iar prețul exact îl vei afla după o consultație preliminară.
„Nu e cu nimic mai bun decât o lucrare mai ieftină”
Acesta e o altă scuză fără un temei real, pentru că un implant are mai multe beneficii decât orice lucrare de înlocuire a dinților pierduți. Astfel, un implant nu cade și nu se mișcă, prevenind totodată și mișcarea dinților învecinați.
Totodată, implantul nu are nevoie de dinții învecinați pentru sprijin, astfel că aceștia nu vor fi afectați de lucrarea dentară. Reprezintă o soluție eficientă pe termen lung și nu presupune schimbări în igiena dentară, pentru că se poate curăța la fel ca și dinții naturali, cu periuța sau ața dentară.
„Sunt prea bătrân pentru un implant”
Dacă în primii ani de la apariția implanturilor, acestea puteau fi aplicate doar pacienților cu gingii sănătoase, cu suficient de mult os, progresele în domeniul implantologiei dentare fac posibilă în prezent această procedură și în cazul persoanelor care nu au o structură osoasă atât de bună. Există metode prin care maxilarul sau mandibula pot fi reconstruite astfel încât să constituie o bază solidă pentru un implant, astfel că procedura este accesibilă persoanelor de orice vârstă.
„E o procedură prea dureroasă”
Partea care ți s-ar putea părea cea mai dureroasă este cea care constă în inserarea implantului în os. Nu trebuie să te temi în această privință, pentru că întreaga procedură, care durează aproximativ o oră, se efectuează sub anestezie locală, așa că nu vei simți nici un fel de durere.
Implantul are nevoie de câteva luni pentru a se fixa în os, timp în care se lasă acoperit de gingie, iar apoi se realizează partea protetică. Implantul fixat se descoperă printr-o mică incizie efectuată în gingie, iar peste acesta se atașează coroana sau puntea dentară, după caz.
Așadar, dacă ai o problemă cu dantura, nu ezita să mergi cât mai curând la un medic stomatolog, iar dacă acesta îți propune inserarea unui implant dentar, ține cont că este cea mai bună soluție la care poți apela.