Magazin

Cum alegi dezumidificatorul potrivit pentru acasă?

Stai comod pe canapea sau cel puțin încerci să stai cât mai comod, dar ceva parcă nu-ți desăvârșește gradul acela de confort pe care-l așteptai. O relaxare absolută în care să nu te deranjeze nimic.

Ai toate ingredientele necesare pentru asta: canapeaua sau fotoliul tău preferat, lumina ambientală, muzica ce se aude domol din boxele de ultimă generație, un pahar de vin sau suc răcoritor.

Insă este ceva ”în aer” care pare să te enerveze, să te facă să nu-ți găsești locul. Fie că este răcoare sau cald în casa ta, prezența umidității peste limitele normale, te ”macină” încet, constant, ca o picătură chinezească. Totul este umed în jurul tău: cartea pe care o citești, hainele din dressing, picături de apă strânse pe ferestre, tapetul, șervețele, pereți etc. Ah, ce n-ai da pentru un dezumidificator de aer, nu?

Pentru că degeaba ai muncit și te-ai documentat despre confortul scandinav, cu aranjatul mobilierului, culorile asortate și lumină prietenoasă, dacă dai tocmai peste problema cu umiditatea. Ok, dacă ai fi avut umiditate prea scăzută, ai fi reglat-o, într-un fel, cu ceva care să ridice umiditatea rapid (duș fierbinte, o oală cu apă pe aragaz, rufe puse la uscat etc.) DAR dacă ai peste 70% umiditate, ce faci?

Cum scazi umiditatea din casă?

Soluția cea mai la îndemână și sigură rămâne un dezumidificator de aer pentru acasă, pentru că dacă încerci și treaba aia cu geamurile deschise, nu prea te ajută dacă și afară ai o umiditate crescută. Și, până la urmă, cine vrea să stea într-o casă în care vâjâie vântul, doar-doar s-o mai usca puțin prin încăperi?

Deci, cum ziceam, îți lipsește un ultim ingredient pentru a avea confortul absolut pe care l-ai proiectat, la care ai visat: vestitul dezumidificator.

Cum alegi dezumidificatorul? Aici e altă nebunie, pentru că deși pare simplu, nu e chiar așa. Există dezumidificatoare casnice, comerciale și există și dezumidificatoare mai mari, de capacitate mai mare (deși poate par mici ca și dimensiuni), adică profesionale. Ca să înțelegem din start cu ce avem de-a face.

Un dezumidificator casnic nu îl alegi după preț, ci după necesități, după suprafețele pe care le vrei dezumidificate și după problema pe care o ai cu umiditatea (constantă sau ocazională, periodică).

Nu are rost să te arunci să iei un dezumidificator care poate scoate 20 de litri de apă în 24 de ore, dacă nu ai nevoie de unul de o asemenea capacitate, mai ales că și prețul sare și devine un factor important în luarea unei decizii.

Cum aleg un dezumidificator bun pentru necesitățile mele?

In primul rând
poți lua unul de capacitate mai mică dacă problemele nu sunt mari, de 8, 10, 12 sau 16 litri/ 24 ore, compacte, cu linii moderne și usor de folosit, cum găsești, de exemplu, în oferta de dezumidificatoare Turbionaire.

In al doilea rând te-ar putea interesa cât de silențios poate fi un astfel de dezumidificator, pentru că nu vrei să-ți urle în cap astfel de dispozitiv, mai ales că tu erai pe modul zen, da? Zgomotul poate proveni atât de la ventilator și de la grilele de admisie/ evacuare a aerului, cât și de la compresorul dezumidificatorului.

In al treilea rând te-ar mai interesa atât funcțiile pe care le are, cât și consumul energetic, pentru că, na, o să stea destul de mult în priză pentru dezumidificare și nu vrei să umfli factura de energie electrică.

Citeste si...  Cand si de ce avem nevoie de izolatie interioara sau exterioara?

In funcție de model, dezumidificatoarele de aer pot avea următoarele caracteristici:

  • randamentul bun în dezumidificare este dat în funcție de suprafața sau volumul încăperii, dar și de condițiile prielnice formării umidității, alege dezumidificatorul în funcție de aceste criterii.
  • ajustarea manuală umidității dorite sau în mod AUTO
  • afișarea umidității în timp real, să observi cum decurge procesul de dezumidificare (se măsoară în procent afișat sau pe culori cu intervale procentuale ale umidității)
  • dezumidificatoare cu higrostat încorporat ( nu mai este nevoie să cumperi higrostat separat)
  • panou de control cu ecran LCD cu informații, butoane cu soft-touch, flapsuri pentru direcționare aer, blocare tastatură pentru a preveni apăsări accidentale (vezi copii) etc.
  • filtru de aer (lavabil) care va proteja dispozitivul, dar te va proteja și pe tine de praful existent în încăperile tale
  • dezumidificare continuă pentru a extrage mai rapid umezeala, fără oprire, dar și drenaj continuu, prin atașarea unui furtun care să evacueze apa într-un recipient mai mare sau la canalizare, în detrimentul rezervorului încorporat, care chiar dacă are indicator de nivel al apei, s-ar umple prea repede și astfel s-ar opri procesul de dezumidificare până la golirea acestuia.
  • mâner și roți pentru a putea fi mutat mai ușor dintr-un loc în altul, având în vedere că este un dispozitiv care cântărește în medie peste 10-11 kg.
  • agent frigorific ecologic de tip R290.

In concluzie, oricât de mică sau mare este problema ta cu umiditatea, important este să alegi cu grijă dezumidificatorul potrivit necesităților tale, pentru că decât să cumperi un dezumidificator de capacitate mai mare, considerând că este perfect pentru toată casa, alegerea ideală ar fi două sau trei dezumidificatoare de capacitate mai mică, dar care împreună să poată dezumidifica o suprafață mai mare, constant și cu și mai mare randament (vezi case cu etaj).

Dacă ești în căutarea unui dezumidificator bun, perfect adaptat nevoilor tale casnice, proiectat pentru a fi silențios, economic, cu design modern, foarte fiabil și eficient, îți recomandăm să alegi din gama de dezumidificatoare Turbionaire, ce le poți găsi și comanda (atenție că au un număr mare de review-uri bune!) în magazinele online: eMAG.ro, cel.ro, intax.ro, dar și în magazinele din rețeaua națională Dedeman.

Previous ArticleNext Article
Cand pasiunea devine meserie, poti spune ca esti implinit din punct de vedere profesional. Pasiunea mea pentru lumea virtuala se traduce in creare si dezvoltare de site-uri si portaluri, atat externe, cat si pentru portofoliul intern.

Lasă un răspuns

x
Da-mi un "Like":