In constructiile de azi, diferite tipuri de etansanti sunt folositi: siliconici, acrilici, hibrizi sau poliuretanici. Rolul etansatilor este de a imbina/”sigila” rosturile si de a finisa acele suprafete imbinate. In multe cazuri, pentru aspectul estetic si imbinarile necesita vopsire.
In limbajul popular li se spune tuturor “siliconi” (sau silicoane ), dar haideti sa vedem cum e de fapt tehnic corect.
In cazul etansantilor pe baza de silicon este clar – NU se pot vopsi. Motivul este ca, dupa intarire, suprafata (fie ca este silicon acetic sau neutral) este foarte neteda si vopselurile conventionale nu adera. Asadar, trebuie sa alegeti un “silicon” de o anumita culoare care sa se potriveasca cu suprafetele imbinate, daca intentionati sa il folositi la rosturi unde cordonul de silicon ramane vizibil (de exemplu rosturile din baie).
La finisaje se folosesc, de regula, etansanti acrilici (finisare fisuri pereti inainte de zugravire, etansare imbinari/fisuri colturi, glafuri ferestre pe interior, etc). Acestia sunt elasto-plastici, pe baza de apa, si se folosesc in rosturile cu dimensiuni si miscari mai mici. Aplicarea etansantilor acrilici este usoara, iar dupa uscare pot fi vopsiti cu usurinta cu diverse tipuri de vopsea, atat acrilice cat si alchidice. Deci etansantii acrilici se pot vopsi. In timpul procesului de uscare rezulta mereu o usoara contractie in rost, ca urmare a eliminarii de apa. Asadar, pentru a obtine cele mai bune rezultate, produsul trebuie sa fie complet uscat inainte de a fi vopsit. Altfel, pelicula de vopsea poate crapa in zona de imbinare sau reparatie cu etansant acrilic. Uscarea totala a etansantului depinde de dimensiunea rostului, temperatura ambientala si umiditatea din incapere. Daca e posibil, vopsirea trebuie sa aiba loc a doua zi, sau la minimum 4 – 6 ore de la aplicarea etansantului acrilic. Depinde si de calitatea vopselei, desigur. Pentru a grabi procesul de vopsire/zugravire, sunt de preferat vopsele de calitate, elastice. De asemenea, exista si etansanti acrilici ultra performanti, cu uscare rapida, precum Penosil Gaps & Gracks (gata de vopsire in 2 ore).
Ca rezultat al dezvoltarii tehnologice au aparut si etansantii “siliconati-acrilici”. Proprietatile lor mecanice, precum elasticitatea si mobilitatea sunt apropiate de cele ale siliconilor (etansantii pe baza de silicon). De aceea, se mai numesc si “siliconul zugravului”, cum ar fi cazul celui sub brandul PENOSIL. Caci, prin natura lor, sunt etansanti pe baza de apa care se usuca in acelasi mod ca si etansantii acrilici obisnuiti, asadar, se pot vopsi.
Etansantii hibrizi si poliuretanici sunt similari in ce priveste posibilitatea de a fi vopsiti. Se pot vopsi cu vopsea pe baza de apa. Avantajul acestor etansanti comparativ cu cei acrilici consta ca in cazul lor nu apar contractii dupa uscare. Asadar, se pot vopsi imediat dupa aplicare. De regula, etansantii hibrizi si poliuretanici se folosesc in rosturile adanci sau cu deformari mari, precum cele din fatade sau pardoseli de beton. De exemplu, este o cerinta aproape standard ca un astfel de etansant sa aiba o capacitate de a compensa o deformare de ± 25%. Daca am finisa un astfel de rost cu un etansant acrilic (care are evident elasticitatea mai redusa) pelicula de vopsea ar crapa mai devreme sau mai tarziu. Pentru a evita astfel de probleme, se recomanda alegerea unui etansant hibrid sau poliuretanic, preferabil in tonul de culoare al suprafetelor imbinate, pentru a nu mai necesita vopsire. Majoritatea sunt in culori standard, nuantele de gri (culoarea betonului) fiind cele mai folosite, apoi albul. Astfel de etansanti se gasesc in special la ambalaje mai mari, folii de 600 ml, si se numesc in limbajul uzual in santiere “silicon la salam”.
Ce trebuie verificat intotdeauna cand se doreste vopsirea imbinarilor cu etansanti
Verificati compatibilitatea etansantului cu vopseaua inainte de a trece la lucru. Exista numeroase produse disponibile pe piata si produse noi apar in mod constant. Informati-va de la specialisti si consultantii producatorilor sau cei din magazinele de profil.
Pentru cele mai bune rezultate, lasati etansantul sa se usuce complet inainte de vopsire.
Respectati instructiunile si recomandarile producatorilor de vopsea si etansant disponibile pe eticheta de produs sau in fisa tehnica.
Sa aveti spor si lucrari cu rezultate impecabile!