Unul dintre cel mai des întâlnite materiale în produsele folosite zilnic este plasticul. Pe lângă faptul că este durabil, are avantajul de a fi extrem de versatil și, nu în ultimul rând, ieftin. Datorită acestor proprietăți, în ultimii ani producția de plastic a crescut exponențial, acesta fiind folosit inclusiv pentru realizarea pieselor sateliților.
Potrivit statisticilor, anual se produc până la 350 de milioane de tone de plastic. Din această cantitate, 40% dintre ambalajele și produsele din plastic au fost realizate și folosite o singură dată și nereciclate. Ulterior, acestea au ajuns la gunoi și în depozite de deșeuri. Cu toate că plasticul este un material care își demonstrează utilitatea în fiecare zi, acesta trebuie gestionat corect, prin intermediul unui centru reciclare Bucuresti.
Ce implică procesul de colectare selectivă a plasticului
Pentru a evita situațiile în care producția de plastic surclasează cu mult cantitatea de materiale reciclate, este important ca soluțiile să fie puse în practică și nu doar scrise pe hârtie. Printre acestea se numără colectarea selectivă a materialelor, iar unul dintre coșurile de gunoi din fiecare gospodărie să fie folosit în mod implicit pentru adunarea plasticului din casă.
Ce presupune reciclarea plasticului
Procesul de reciclare în ceea ce privește plasticul și elementele realizate din plastic este eficient doar atunci când procesul în sine este unul corect. Potrivit statisticilor, doar un sfert din cantitatea de deșeuri din plastic ajunge să fie salvată și folosită în reciclare, în timp ce restul de ambalaje și elemente sunt trimise direct la rampele de gunoi.
Pentru a urma corect procesul de reciclare, este important să fie urmate următoarele reguli:
- Reciclarea pungilor de plastic să se facă doar prin curățarea corectă a acestora și împachetarea lor într-un mod cât mai bine strâns cu putință;
- Reciclarea recipientelor de plastic să se facă doar prin curățarea temeinică a acestora, înainte de a ajunge în containerele de reciclare sau în sacii menajeri;
- Reciclarea sticlelor din plastic presupune aplatizarea acestora cât mai bine, cu dopul pus;
- Reciclarea ambalajelor din plastic să se facă prin înlăturarea etichetelor de hârtie lipite inițial pe acestea.
În plus, fiecare produs din plastic are un anumit cod prezent pe acesta, cu adevărat util în procesul de selecție și reciclare. Respectarea acestuia contribuie la eficientizarea procesului de recuperare, evitând pierderea unor produse din plastic care vor putea fi, în continuare, refolosite: PETE, HDPE, PVC, LDPE, PP, PS, ALTE.
Care sunt beneficiile reciclării plasticului?
Multe dintre asociațiile și organizațiile guvernamentale (și nonguvernamentale) pledează pentru trierea corectă și reciclarea produselor din plastic din motive bine întemeiate.
La ora actuală, peste 90% dintre păsările marine au ingurgitat produse din plastic. Studiile recente confirmă faptul că anual 100 de milioane de animale sălbatice mor din cauza plasticului regăsit în stomac. În plus, în 2050 va fi mai mult plastic în ocean decât pești și peste 8 milioane de tone de gunoi, la baza căruia se găsește, în mod preponderent, plasticul.
Mai mult, prin reciclarea plasticului se generează atât materie primă, cât și numeroase locuri de muncă și venituri adresate administrației locale. Toate aceste procese sunt benefice din punct de vedere economic, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
În urma reciclării unei tone de plastic, se reușește economisirea unei energii de 5.774 kWh, tradusă prin energia electrică pe care o consumă o familie în decursul unui an. În aceeași notă, o singură familie produce anual 400 de kilograme de deșeuri ce au ca material de bază plasticul.