Una dintre cele mai frecvente temeri pe care le au șoferii este incertitudinea care există de fiecare dată când pornesc la drum. În timp ce conducem, ne putem confrunta fie cu condiții climatice care pot pune în dificultate, fie cu situații neașteptate care ne testează cumpătul și capacitatea de a reacționa, ceea ce poate duce la provocarea unui accident. Poate fi o furtună neașteptată, polei, șoferi iresponsabili, animale libere etc. Și în aceste situații este foarte important să învățăm să minimalizăm riscul și să reacționăm în cel mai bun mod posibil, luând măsurile care se impun.
După cum sugerează și numele lor, situațiile neașteptate sunt cele care apar fără ca noi să fim pregătiți, așa că cel mai bun mod de a le înfrunta sau de a le evita este tocmai pregătirea. Cea mai bună soluție este atenția deosebită la trafic, analizarea drumul și împrejurimilor și aflarea informațiilor despre starea vremii înainte de a ieși din casă. Este evident că, în ciuda acestui fapt, putem avea surprize, dar anticipând ceea ce se poate întâmpla, riscul va fi mult mai mic.
Acvaplanare
Ploaia este unul dintre factorii externi care provoacă mai multe accidente, crescând considerabil riscurile în timpul condusului. Acest fenomen apare atunci când anvelopa nu este în măsură să evacueze toată apa de pe drum. Pierzând aderența pe asfalt, există riscul derapajului, ceea ce este foarte periculos, mai ales dacă conducem cu viteză mare. Atunci când ne confruntăm cu acest tip de situație, este foarte dificil să controlăm frânele și direcția vehiculului.
Pentru a evita acvaplanarea, este important să respectăm întotdeauna limita de viteză și să conducem mai încet decât în mod normal dacă ploaia este foarte puternică, deoarece ploaia însăși ne împiedică să avem o vizibilitate bună pe șosea și a vehiculelor care circulă pe ea. De asemenea, trebuie să avem în vedere și faptul că această situație este direct legată de starea și calitatea anvelopelor. Cu cât este mai mică adâncimea benzii de rulare, cu atât este mai mică capacitatea de evacuare a apei. Din acest motiv, este indicat să verificăm periodic anvelopele, astfel încât riscul în aceste cazuri să fie mult mai mic.
Dacă, în ciuda reducerii vitezei și a anvelopelor bune, are loc acvaplanarea, nu trebuie să frânăm și să mișcăm volanul. Trebuie să luăm piciorul de pe accelerație, astfel încât vehiculul să încetinească și cauciucurile să revină pe asfalt.
Derapaj
Când anvelopele își pierd aderența pe un drum care nu este ud, are loc derapajul. Pentru asta, este, de asemenea, foarte important ca anvelopele noastre să fie bune, dar starea drumului pe care circulăm și viteza la care conducem pot influența și acest lucru. Reacția ar trebui să fie diferită în funcție de tipul de vehicul pe care îl avem. Dacă mașina noastră are tracțiune pe spate, va trebui să rotim volanul în direcția opusă celei din spatele vehiculului, luând piciorul de pe accelerație. Dacă mașina noastră este cu tracțiune pe față, vom proceda la fel, dar fără să luăm piciorul de pe accelerație.
Explozia unei anvelope
Dacă o anvelopă face explozie în timp ce conducem, este foarte important să menținem volanul drept, deoarece vehiculul va tinde să se rostogolească pe partea anvelopei care a explodat. Nu trebuie să niciodată să frânăm brusc în aceste situații, deoarece am risca să pierdem complet controlul. Cel mai bine este să încetinim schimbând viteza și să luăm piciorul de pe pedala de accelerație.
Frânarea de urgență
Este una dintre cele mai frecvente situații pe care le putem întâlni în timp ce conducem. În aceste cazuri, este important, de asemenea, să avem anvelope bune și să fie în stare bună, astfel încât frânarea să fie eficientă. Dacă mașina are ABS, trebuie să apăsăm frâna cât de tare putem și ambreiajul în același timp, prevenind astfel blocarea acestuia.
Accident
În cazul în care suntem implicați într-un un accident din cauza situațiilor neașteptate prezentate mai sus și doar mașina ne este avariată, putem răsufla ușurați. Daunele provocate mașinii de către o persoană terță se pot rezolva fără prea mari bătăi de cap.
Intrăm pe constataribucuresti.ro, sunăm la unul din numerele de telefon de pe site pentru avizarea daunei. Avizarea daunei trebuie făcută imediat, chiar dacă constatarea daunei dorim să o efectuăm în altă zi.
Pe lângă acest serviciu vom beneficia și de consultanță în constatarea daunei, de programare la service și vom primi și autoturism la schimb pe perioada în care mașina va fi în reparație. Și, bineînțeles, toate reparațiile ni se vor deconta direct de către asigurator conform legii în vigoare. Oricine are de făcut constatari daune RCA trebuie sa intre pe acest site, întrucât poate avea parte de multe avantaje minunate.