Atunci când ai vizitat un muzeu sau o galerie, cu siguranță te-ai întrebat de ce unele opere de artă sunt mai scumpe decât altele? Este ușor de spus că este o chestiune de gust. Totuși, există diferiți factori importanți care sunt luați în considerare la evaluarea unei opere de artă. Pentru a fi mai clari, vorbim despre valoarea monetară. Valoarea emoțională și semnificația culturală sunt cu siguranță importante, dar pe piața de artă aceste aspecte au o influență mică sau deloc asupra valorii în sens strict. Trebuie, așadar, sa îți faci o idee despre ceea ce caută experții în timpul unei evaluări, în cazul în care îți dorești să cumperi sau să vinzi un tablou. De exemplu, dacă apelezi la un amanet de tablouri, trebuie să știi la ce te aștepți și cum se face evaluarea corectă. Deci, care sunt cei 8 factori care determina valoarea artei:
1. Artistul
Artistul este cel mai important factor la care trebuie să te uiți atunci când evaluezi un tablou. Dacă ne uităm în trecut, este ușor să vedem că unii artiști au fost mai importanți decât alții și, prin urmare, lucrările lor vor avea mai multă valoare decât cele ale altora. Prolificitatea artistului influențează, de asemenea, valoarea. Toate celelalte lucruri fiind egale, lucrările unui artist care produce mai mult nu vor avea aceeași valoare că unul care produce mai puțin. Alte aspecte de luat în considerare atunci când vine vorba despre artist sunt perioada de realizare a operei în comparație cu carieră sa și dacă opera reprezintă stilul său.
2. Certificat de autenticitate
Uneori, autentificarea unei opere poate fi ușoară, când îl întrebi pe artist, sau foarte dificilă, când trebuie să supui lucrarea unor teste de laborator, când artistul nu mai trăiește. Oricum ar fi, documentația este esențială. Din moment ce tot mai mulți cumpărători achiziționează tablouri fără sfaturi adecvate, certificatul care ar trebui să însoțească opera de artă devine din ce în ce mai important. De exemplu, știai că niciun tablou de-al lui Van Gogh nu poate fi vândut fără aprobarea Muzeului Van Gogh? Și ca acesta sunt multe altele.
3. Subiect
Deși într-o oarecare măsură este o chestiune de gust, unele subiecte se vor vinde în general mai bine decât altele, crescând astfel valoarea lucrării. De exemplu, un nud feminin este, în general, mai interesant din punctul de vedere al cumpărătorului decât portretul unui bărbat în vârstă. Este important să reții că acest factor, luat ca atare, nu poate determina valoarea unei opere de artă. În mod obligatoriu, trebuie luat în considerare în combinație cu ceilalți factori. De exemplu, subiectul unei lucrări va restrânge piața cumpărătorilor care ar putea fi interesați și, ca în orice alt domeniu, cererea dictează prețul.
4. Condiții
Restaurările de tot felul scad valoarea artei. De fapt, unii colecționari caută doar lucrări ce nu sunt restaurate. Evident, pentru a determina la ce nivel scade valoarea, trebuie să ne uităm la calitatea restaurării. O lucrare restaurată profesional va fi mai valoroasă decât alta care a fost “victima” unei lucrări de restaurare proaste. Unele lucruri importante de luat în considerare atunci când ai de-a face o lucrare restaurată se referă la modul în care restaurarea a influențat aspectul, structura și integritatea lucrării. Este adevărat, cu cât sunt mai bune condițiile, cu atât este mai mare valoarea, dar, la fel că toți ceilalți factori de pe această listă, și acest lucru trebuie luat în considerare în contextul general. De exemplu, o operă în stare proastă ar putea avea o valoare mai mare dacă artistul este extrem de apreciat.
5. Originea
Proveniența este cheia! Cu cât proveniența este mai puternică, cu atât mai bine. Dacă poți urmări o lucrare până la artist și poți crea un “pedigree” bun, acest lucru îi va adăuga aproape sigur valoare. De asemenea, în contextul provenienței trebuie luat în considerare dacă opera de artă a fost inclusă în „catalogul” artistului. Și dacă poți demonstra că opera a fost anterior în posesia unei persoane celebre, în afară de artist, vei obține, probabil, un preț de vânzare mai mare.
6. Dimensiuni
În artă, mărimea contează. Nu este întotdeauna adevărat că cu cât este mai mare un tablou, cu atât mai bine. Cu toate acestea, acest factor reprezintă un anumit nivel de măiestrie care adesea adaugă valoare unei lucrări. Cu toate acestea, este întotdeauna important să iei în considerare cererea cumpărătorului, deoarece o lucrare impresionantă poate să nu fie potrivită pentru fiecare tip de spațiu.
7. Tehnică
Tehnică este ceva care afectează cu siguranță valoarea artei. Acest lucru adaugă cu siguranță valoare. De asemenea, este important să examinezi lucrările realizate cu aceeași tehnică pentru a determina valoarea acestora. Compararea a două picturi ale aceluiași artist poate oferi un indiciu mai bun decât compararea unei picturi cu o fotografie, de exemplu. În al doilea caz, de fapt, o lucrare va avea o influență mică sau deloc asupra valorii celeilalte.
8. Calitate
Fiecare artist a creat opere frumoase și lucrări mai urâte. La fel că multe alte lucruri, cu cât calitatea lucrării este mai mare, cu atât va fi mai valoroasă. În afară de calitatea lucrării în sine, calitatea materialelor poate dicta, de asemenea, valoarea.
Sperăm că această listă te-a lămurit despre ce este important în lumea evaluării artei și te-a făcut să înțelegi cum se poate vinde sau cumpără un tablou. Acum, dacă dorești să achiziționezi sau să vinzi un tablou la amanet, vei știi exact cum a fost efectuată evaluarea. Nu trebuie să fii expert, ci să îți faci bine “lecțiile” înainte de a te avânta într-o astfel de călătorie artistică.