Încep articolul prin a fi foarte direct și a vă spune că nu cred că a existat un moment mai bun până acum pentru a descoperi realitatea virtuală (traducerea pentru mult discutatul VR). Știu că ați auzit deja povești contrare, însă cum știm cu toții că statisticile arată mai mult imaginea de ansamblu decât una particulară, tocmai de aceea vă spun că acum chiar e momentul perfect pentru a vedea ce poate să facă o cască VR.
Explorarea realității virtuale și mai ales deținerea propriilor căști VR nu se vor încadra niciodată în segmentul de ”mass market” și nu toți consumatorii vor înțelege sau vor aprecia această lume cu adevărat. Realitatea virtuală este percepută de regulă ca o experiență de genul ” o dată în viață” iar în acest context, achiziționarea propriilor căști VR, care nu sunt tocmai cea mai ieftină achiziție, pare că nu ar avea nicio motivație logică. Nu pare a fi o investiție eficientă nici dacă luăm în considerare să cumpărăm chiar și jocuri create special pentru VR.
Dar în acest articol nu vreau să fac nicio paralelă de acest gen: pur și simplu vreau să împărtășesc cu voi cât de interesantă este realitatea virtuală descoperită chiar cu ajutorul jocurilor basic, care nu sunt create special pentru VR.
Ce m-a inspirat să scriu despre acest subiect este chiar ”timpul petrecut” cu recent lansata cască VR: Oculus Quest 2. Bineînțeles că jocurile pe care le poți juca în realitatea virtuală sunt pe primult plan, însă cu siguranță experiența totală nu o poți simți decât dacă ai și casca potrivită.
Cu o rată de refresh de de 72 Hz, o rezoluție de 1832×1920 și senzori încorporați care îți urmăresc mișcările cu precizie si le transpun în VR, Oculus Quest 2 este pachetul de gaming perfect, iar prețul de 290$ este chiar o afacere bună.
Ce mă încântă cel mai mult la această cască este faptul că are caracteristici care îți permit să folosești modalitatea simplă plug&play (te conectezi și utilizezi) dar îți arată și ”lumea” tethered VR ce îți va permite să trăiești experiența din jocul de pe PC direct și într-un mod foarte ”real”. Cu un simplu USB-C sau cablu C sau A (cablul Oculus Link la prețul de 89$ nu este necesar neaparat, însă ar trebui să te asiguri că alegi unul de calitate) poți să profiți la maxim de capacitățile căștii Oculus Quest 2.
Oculus este compatibil cu Steam VR, ceea ce înseamnă nu numai că vei avea acces la ”biblioteca” Oculus, ci și la întregul catalog Steam.
Este adevărat că folosind Oculus Quest 2 nu vei obține experiența perfectă dată de Valve Index (câștile încă aflate pe primul loc în topul preferințelor mele), dar nici nu trebuie să investești peste 1000$ pentru a te bucura de experiență.
Indiferent de ce câști vei alege, fie că este vorba despre Oculus Quest 2 aflate la un preț accesibil, despre mult doritele Valve Index sau așteptatele HP Reverb G2, vei vedea că nivelul la care au ajuns jocurile VR să folosească modul de stocare și tehnologia este cu adevărat impresionant.
De exemplu, Half-life: Alyx jucat chiar și cu casca Oculus Quest 2 de doar 299$ îți va oferi o experiență fantastică. Poate că mai există lucruri de îmbunătățit, însă pentru mine, și sunt sigur că și pentru mulți dintre voi, este o experiență complet captivantă.
Un alt exemplu bun este Star Wars: Squadrons care pare că a fost creat pentru a fi jucat în VR. Nu este, desigur.Este doar un joc video, însă pare atât de potrivit pentru explorarea lumii virtuale, încât este păcat să nu îl încerci măcar o dată. Și, împreună cu un joystick pare un vis devenit realitate, un vis care exista încă de pe vremea copilăriei când detonam șobolani în Star Wars Rogue Squadron II: Rogue Leader.
Star Wars este un indicativ perfect și pentru o altă temă emergentă pentru VR-ul anului 2020: jocuri care să îți ofere atât experiența pe PC/consolă, cât și în modul VR, fără costuri extra.
Un alt joc pe care l-am explorat săptămâna trecută, cu volumul dat la minim în casca VR ce e drept, este Phasmophobia. Un joc grozav, cel mai bun joc cu fantome realizat vreodată, așa cum sunt convins că vor spune mulți dintre voi, împreună cu o cască VR vă va oferi o experiență foarte reală a vânătorii de fantome.
Punându-vă la dispoziție această listă de jocuri testate pe propria ”cască VR”, nu vreau decât să vă insuflu un pic din entuziasmul pe care l-am trăit în ultimele săptămâni. Nu este vorba numai despre jocurile în sine și de experiența pe care o oferă, ci de cât de departe a ajuns tehnologia. Cu un entuziasm ușor scăzut în ultima vreme față de orice joc nou apărut, vă pot spune sigur că odată cu testarea noii căști Oculus nu numai că acesta a revenit, ci am descoperit posibilitățile pe care ți le oferă cu adevărat realitatea virtuală, tehnologie despre care sunt sigur că rezervă multe surprize plăcute pentru viitor.