Poveştile sunt printre cele mai frumoase amintiri ale copilăriei. Adormim pe cititul mamei, apoi noi încercăm să descifrăm fascinanta lume a cărţilor, iar când suntem mari putem ajunge chiar să le creăm. Aşa face şi Woo Na Young, o talentată artistă din Coreea de Sud, care a dat basmelor o nouă dimensiune grafică.
Cunoscută după pseudonimul Obsidian printre fanii jocurilor video, ea a avut multe colaborări de succes cu diferite companii din domeniu. Însă pe lângă realizarea graficii personajelor din lumile virtuale, Woo Na Young a uimit internetul cu reinterpretarea basmelor universale, într-o manieră inedită. Artista a transpus poveştile clasice ale copilăriei, inclusiv cele marca Walt Disney, în imagini spectaculoase cu elemente specifice culturii tradiţionale coreene. Vă invităm să urmăriţi o mini galerie de poveste, cu un design unic.
Aici o avem pe Albă-ca-Zăpada, alături de animalele pădurii. Ea are aceeaşi piele albă şi păr negru ca abanosul, doar că poartă un frumos hanbok, adică costumul tradiţional coreean.
Poate că acum este brunetă şi are două codiţe împletite, dar Alice îl urmăreşte tot pe iepuraşul alb şi grăbit, în Ţara Minunilor. El nu poartă joben şi un ceas de buzunar în stil occidental, ci o pipă şi o pălărie ca nobilii dinastiei Joseon (Coreea de Sud).
Crăiasa Zăpezilor este la fel de fermecătoare, asemeni unei mari regine din perioada străvechilor regate din istoria Coreei. Kay, băiatul pe care îl ţine captiv, este şi el adaptat culturii orientale, prin hainele specifice tinerilor învăţaţi.
Frumoasa şi Bestia (varianta modernă)
Frumoasa şi Bestia (varianta reinterpretată)
Pentru basmul nemuritor Frumoasa şi Bestia, talentata artistă a pregătit două variante. Dacă prima este mai uşor de recunoscut, în cea de-a doua imagine, Prinţul din poveste ia forma unui tigru. Acest animal se regăseşte deseori în poveştile din folclorul coreean, la fel cum la noi, în basmele populare sunt ursul, lupul sau vulpea.
Lebedele şi prinţesa lor sunt elegante, iar desenul seamănă cu o pictură antică, de pe un paravan din îndepărtata Asie.
Mica Sirenă trăieşte tot în oceanul infinit, însă poartă un hanbok în culorile personajului original, adică verde şi roşu. Imaginea caracatiţei rele este înlocuită cu cea a unei curtezane fermecătoare, în costum purpuriu.
Broscoiul ştrengar vrea să-i fure un sărut Prinţesei, temătoare de înfăţişarea lui. Hainele ei sunt diferite, au epoleţi frumoşi brodaţi şi îi reflectă rangul nobil. Părul împletit cu podoabe era purtat doar de către tinerele necăsătorite, un alt element specific culturii coreene.
Chiar dacă a încercat să se ascundă acoperindu-şi capul cu pelerina ei cea roşie, lupul tot a găsit-o pe Scufiţă. Doar că în acest caz, lupul este un tânăr misterios ce poartă cu el un evantai. Poate că nu este totuşi atât de periculos.
Copilăria este un adevărat univers, plin de culoare şi imaginaţie. Cea mai frumoasă perioadă a vieţii rămâne o sursă de inspiraţie, unde creativitatea nu are limite. Şi să nu uităm că cele mai deosebite poveşti sunt create tot de copii, chiar dacă acum au devenit adulţi.