Chiar și cei mai experimentați șoferi pot face greșeli în trafic. De cele mai multe ori acestea pornesc cu o intenție de nerespectare a regulilor de circulație și se termină cu o tamponare sau un accident mai grav.
De aceea este foarte important, oricât de multă experiență ai avea în conducerea unui autoturism să nu crezi că ție nu se ți se poate întâmpla un eveniment nefericit. Chiar dacă presupunem că tu respecți toate regulile și ai un stil destul de defensiv de a conduce, trebuie mereu să fii foarte atent și la ceilalți participanți la trafic, la manevrele pe care le fac ei și să fii capabil să le anticipezi și să reacționezi în timp util.
Sunt situații însă când poți fi și pur și simplu ghinionist și să te trezești implicat într-un eveniment rutier fără să fie vina ta. Pe lângă un impact evident psihologic pe care îl va avea accidentul asupra ta, chiar și dacă este unul minor, va trebui să mai ai și destui nervi pentru a contacta compania de asigurări a vinovatului și pentru a putea fi despăgubit.
De la anunțarea asiguratorului, până la deschiderea dosarului efectiv de daună auto și apoi reparația efectivă a mașinii poate trece un interval destul. Anumite companii au sesizat această oportunitate de creștere și vin în sprijinul șoferilor implicați în accidente oferind servicii de asistență constatare daune auto. O modalitate care îți salvează timp și nervi întrucât dacă alegi să te reprezinte o astfel de firmă în relația cu asiguratorul, ai multe șanse ca totul să se desfășoare mult mai eficient și să nu simți un timp prea îndelungat lipsa condusului.
Cel mai simplu însă este să te ferești tu primul în astfel de situații și să reduci la mininum șansele de a se întâmpla un accident din vina ta.
Iată care sunt cele 5 greșeli pe care trebuie neapărat să le eviți atunci când conduci:
- Să nu respecți regulile de circulație
Dacă nu acorzi atenție sau pur și simplu încalci conștient regulile de trecere într-o intersecție, la nivel de cale ferată sau atunci când vii de pe un drum adiacent celui principal, aceste lucruri pot avea repercusiuni foarte grave. Nu numai că te poți tampona cu un alt șofer, dar situația poate escalada în una mai gravă care să implice vătămări corporale grave sau chiar decese. Așadar, respectă cu sfințenie toate regulile pe care le-ai învățat la școala de șoferi, semnificația indicatoarelor rutiere, culorile semafoarelor și regulile de cedare a trecerii.
- Să încalci viteza legală
Dacă ai o mașină puternică suntem convinși că ești foarte tentat să apeși cât mai mult pedala de accelarație. Dacă ții însă atăt la siguranța ta cât și a celorlalți participanți la trafic, este necesar să respecți limitele de viteză impuse pe porțiunile de drum. Oricât de stabilă, nouă și puternică ar fi mașina ta, o singură manevră greșită la o viteză foarte mare, te poate costa mult mai mult decât pagubele materiale aferente unei mașini tamponate, ci chiar viața ta și a celor dragi. Așadar, condu cu atenție și respectă limita legală de viteză, întrucât doar așa vei putea să controlezi mașina și vei putea să eviți anumite situații care se pot transforma în accidente grave.
- Să nu acorzi prioritate
Neacordarea de prioritate este una din cauzele frecvente pentru care au loc accidentele rutiere. Fii atent întotdeauna la semnalizarea intersecțiilor și respectă semnificația indicatoarelor rutiere și a culorilor semafoarelor. Oprește întotdeauna la stop și nu forța niciodată semaforul, nici măcar pe culoarea galben.
- Să nu păstrezi distanța regulementară
Dacă păstrezi distanța față de autoturismul din fața ta ai mult mai șanse de a evita tamponările, orice manevre ar face conducătorul acestuia. Fie că pune o frână bruscă, fie că nu semnalizează schimbarea direcției de mers, dacă vei păstra distanța vei avea timp să anticipezi și să iei măsurile necesare pentru a evita o coliziune.
- Neatenția la volan
Oriunde ai merge, fie că este doar în oraș, fie că este un drum mai lung, trebuie să fii foarte atent. Nu folosi, așadar, niciodată telefonul sau alte dispozitive care îți pot distrage atenția. De asemnea, poartă întotdeauna centura de siguranță.