Simbolul dragostei, „Regele Florilor” sau cea mai îndrăgită floare, despre trandafir se vorbeşte mereu la superlativ. Eleganţa, fineţea şi frumuseţea completate de parfumul inconfundabil sunt doar câteva dintre caracteristicile care au transformat trandafirul într-o adevărată poveste. Îi dăruim la ocazii speciale persoanelor dragi din viaţa noastră, cântăm despre ei sau le dedicăm poeme sensibile şi încercăm să le surprindem delicateţea în picturi. Trandafirii poartă nu doar emoţii puternice, dar şi istorisiri vechi, curiozităţi prin care continuăm să-i descoperim în toată splendoarea lor.
- Denumirea provine din latinescul „Rosa” şi îşi are originea din zonele continentale, cu climă subtropicală ale emisferei nordice.
- Până în prezent sunt clasificate peste 200 de specii de trandafiri. Acestora li se adaugă soiurile obţinute prin încrucişări, ceea ce face uneori mai dificilă stabilirea originii.
- Se poate observa că fructul arată similar cu cel al măceşelor.
- În condiţii adecvate, un buchet de trandafiri rezistă în apă aproape o săptămână.
- Trandafirul este o floare deosebit de frumoasă, dar şi folositoare. De pildă, proprietăţile sale erau cunoscute încă din Antichitate şi continuă să fie utilizate şi astăzi. Extractele plantei sunt benefice pentru îngrijirea pielii, în domeniul cosmetic, dar şi întăreşte organismul.
- În plus, cine poate refuza să guste măcar dintr-o savuroasă dulceaţă de trandafiri ? Un adevărat răsfăţ culinar.
- Deşi trandafirii mari, bogaţi în petale şi roşii sunt printre cei mai apreciaţi, aceştia au mai multe forme şi culori, fiecare cu simbolistica sa.
- Clasicul trandafir de un roşu intens reprezintă dragostea şi pasiunea, cei galbeni sunt la fel de speciali pentru că transmit un mesaj de prietenie şi bucurie, cei roz poartă cu ei sinceritatea celui care îi dăruieşte. Dacă doreşti să marchezi un nou început, atunci alege fără a sta pe gânduri un superb buchet de trandafiri portocalii, iar sentimentele sincere sunt transmise cel mai bine de un trandafir alb.
- Dar paleta de culori care îmbracă floarea trandafirului nu se limitează doar aici. Chiar dacă nu se găseşte în mod natural în grădini, trandafirii albaştri au devenit tot mai populari şi sunt căutaţi pentru aranjamente florale inedite.
- Ştiaţi că cel mai mic trandafir are bobocii asemenea unui bob de orez ?
- „Ai grijă, căci fiecare trandafir are spini.” – aşa zice o vorbă, însă mai corect spus este că trandafirii au ghimpi, care îi protejează de animalele care vor să-i mănânce.
- Trandafirul este o floare de legendă, în jurul acesteia s-au ţesut multe poveşti. Se spune că trandafirul alb a fost creat de fermecătoarea zeiţă Afrodita, atunci când a ieşit din spuma mării.
- În funcţie de fiecare cultură, trandafirul reprezintă graţie, virtute, sinceritate, dragoste, dar şi frumuseţe trecătoare, atunci când se ofileşte. De aceea trebuie să-i preţuim, căci fiecare floare este până la urmă o minune a naturii.