Majoritatea dintre noi aleg să-şi înceapă ziua cu o ceaşcă de cafea. Ba unii nici nu se pot trezi fără licoarea savuroasă, însă la fel revigorant, plin de gust şi benefic este şi ceaiul. Acesta are o istorie foarte veche, de mai bine de cinci milenii şi a fost considerat iniţial un medicament. Mult mai târziu a trecut în categoria băuturilor aromate sau răcoritoare. Expresia „merg să-mi fac un ceai, nu mă simt bine” este frecvent folosită, dar nu trebuie să apelăm la o ceaşcă plină de bunătate doar în aceste cazuri. Ceaiul poate face parte din rutina noastră zilnică pentru proprietăţile sale.
Fie că sunt din fructe sau ierburi, tipurile de ceai provin în esenţă din trei plante diferite ale ceaiului, care cresc în sud-estul Asiei, China şi India. Aşadar, avem ceaiul negru ce rezultă în urma fermentării frunzelor în contact cu acizii. Cunoscut şi foarte apreciat este şi ceaiul verde, cu o concentraţie de cofeină redusă la jumătate faţă de ceaiul negru. Nu se obţine prin fermentare, ci prin înăbuşire, păstrându-şi astfel culoarea plăcută a frunzei. Ultimul, dar nu cel din urmă, este ceaiul alb caracterizat de o aromă fină. Numele provine de la puful alb existent pe muguri şi este o specie interesantă a arborelui de ceai.
Pentru cei care aleg mai degrabă o cafeluţă, este de menţionat că şi ceaiul aduce energie şi sporeşte capacitatea de concentrare. Asta se datorează cofeinei prezente în plantă, considerată unul dintre cele mai importante ingredientele ale ceaiului. Într-adevăr, cafeaua conţine de până la trei ori mai multă cofeină, comparativ cu ceaiul. Însă efectul celui din urmă durează mai mult timp. O zi stresantă poate fi combătută cu o ceaşcă de ceai, datorită substanţelor sale benefice care liniştesc, dar şi protejează stomacul. Ceaiul verde, de exemplu, conţine mai multe vitamine din categoria B care ajută în cazul perioadelor de suprasolicitare. La micul dejun, la ora cinci, seara sau când este momentul pentru pauza de ceai, adaugă şi o felie generoasă de lămâie, ca un sprijin în plus pentru sistemul imunitar atât de solicitat.
Într-o ceaşcă este servită porţia de sănătate, relaxare, dar şi atâtea poveşti. Un ceai bun începe cu frunzele care sunt culese înainte de răsăritul soarelui sau cel puţin aşa sunt de părere culegătorii experţi. Ei consideră că planta culeasă după acest moment al zilei îşi va pierde din aroma bogată. În Ţara Soarelui Răsare, ceaiul, în deosebi cel verde, este la loc de cinste. Acest tip de ceai este plin de substanţe benefice care atenueză procesul de îmbătrânire şi creşte rezistenţa în faţa bolilor. Ştiaţi că popularul ceai cu gheaţă (Ice Tea) a apărut la începutul anilor `90 în America ? Iar acestea sunt doar câteva dintre cele mai interesante curiozităţi despre ceai, mereu folositor, plin de aromă şi savoare pentru o stare de bine.