Vinul este mai mult decât o băutură. Începând cu bobul de strugure şi până la paharul de la cină, totul este o adevărată poveste. Un vin bun nu se bea pe fugă, degustarea este o experienţă aparte care ne face să descoperim pe îndelete această licoare de legendă, am putea spune. Chiar şi cei care nu sunt experţi în domeniu, pot diferenţia calitatea de produsele obişnuite, asta cu puţină răbdare, atenţie şi câţiva paşi simpli. Iar pentru un echilibru perfect al aromelor, un preparat deosebit este şi mai bine pus în evidenţă de un vin de calitate, ales în ton cu tipul mâncării.
Gusturile nu se discută – auzim asta destul de frecvent, însă mai mult ca sigur, gusturile se educă. Atunci când dorim să ne bucurăm de arta bucătăriei şi nu doar să mâncăm ceva, potrivirea dintre felul ales şi băutură duce experienţa gastronomică la un alt nivel. La fel cum ne referim la mâncăruri ca fiind „grele” sau „uşoare”, aşa este şi în cazul vinurilor. În câteva cuvinte, Pinot Noir sau Novac sunt exemple de vinuri roşii uşoare care se potrivesc mai bine cu mezeluri, legume gratinate sau carne de miel. Vinurile roşii pot fi şi medii, ca Feteasca Neagră, cele din Burgundia, Merlot, etc. şi dau brânzeturilor maturate, pastelor pregătite cu carne, inclusiv deserturilor cu ciocolată o savoare unică. Cabernet Sauvignon face parte din categoria vinurilor roşii grele. Acestea pot fi consumat ca atare, tocmai pentru a le descoperi mai bine calităţile specifice, dar şi lângă un vânat straşnic.
Clasificarea se păstrează şi pentru vinurile albe. Dacă serviţi o salată, pui simplu fără sos, peşte / fructe de mare sau de ce nu, o delicioasă pizza, puteţi alege un vin alb uşor cum este Feteasca Albă, vinul de Champagne, Pinot Gris, ca să numim doar câteva. În fine, vinurile albe medii sau grele (Tămâioasa Românească, Muscat Ottonel) fac masa mai bună alături de peşte, mai gras de această dată, pui cu sos şi fripturi la grătar. Să nu uităm că de la vinul alb până la cel roşu este loc de… un rosé cu personalitate. Pentru pasionaţii de vinuri, aceste sortimente sunt o bucurie a gustului, cu o combinaţie surprinzătoare de fructe sau flori.
Ca să înţelegem pe deplin un simplu, dar atât de complex, pahar cu vin, se cere mai întai un examen vizual. Cum se prezintă atunci când este turnat în pahar, cât de intens sau clar este aspectul. Până la degustare mai este un pas, testarea la nivel olfactiv. Mirosul spune multe şi despre modul în care fructele au fost prelucrate. Chiar şi cea mai mică scăpare în procesul tehnologic este dat de gol în această etapă. Acum putem savura gustul, dar nu dintr-o dată, ci cu atenţie la tot ce ne trasmite papilele gustative. Cu fiecare picătură şi pahar, povestea vinului ni se dezvăluie mai mult, asta dacă avem răbdare să-l descoperim.