Tutunul este răspândit în întreaga lume. Acesta a fost produs pentru prima dată în America, frunzele uscate, atent selectate şi ulterior prelucrate constituind materia primă care stă la baza amestecurilor de tutun.
Prin dăruire, angajament şi pasiune, cultivarea tutunului începe în sere mari, unde sunt plantate seminţele de tutun. Odată ce planta îşi dezvoltă primle frunze este mutată pe câmp, unde acesta poate creşte până la 3 metri.
Timpul de recoltare este diferit în funţie de tutun. Mac Baren realizează amestecuri din 4 soiuri de tutun:
- Tutunul Burley este supus unui proces de întărire în aer liber, acesta fiind protejat de lumna directă a soarelui.
- Tutunul Virginia se usucă prin căldură generată de conductele care traversează diverse încăperi în care acesta este depozitat.
- Tutunul Kentucky este plasat deasupara unor cutii care care generează foc pentru uscarea acestora.
- Tutunul Oriental este agăţat pe sârmă, asemenea unor haine, şi se usucă la lumina soarelui.
Selectarea frunzelor de tutun este cea mai importantă, atâta timp cât tutunul este de calitate şi produsul final este rezultatul dorit. Henrik Halber, proprietarul companiei Mac Baren, călătoreşte în fiecare an în diferite zone pentru a selecta cele mai bune frunze de tutun, ce vor ajuta la producerea tutunului de rulat sau a tutunului de narghilea.
În fabrica din Svendborg ajung aproximativ 35 de tipuri de tutun, în incintă se pot stoca frunze pentru a asigura producţia pentru aproximativ 2 ani şi are un conţinut mediu de umiditate de 7%. Umiditatea fiind prea scăzută acesta trebuie ajutat prin aburi să ajungă la condiţiile ideale pentru a începe producerea, altfel riscul este foarte mare şi frunzele se pot deteriora în timpul producţiei.
Foarte important este şi felul în care se combină ingredientele, acestea scot la iveală anumite caracteristici fără a schimba radical aromele naturale, acesta fiind un proces pe care foarte puţini oameni din lume ştiu să îl realizeze.
Pentru tutunul Mac Baren se folosesc doar cele mai bune ingrediente naturale, dacă aveţi ocazia să vizitaţi cămara veţi găsi cacao, lemn dulce, ciocolată belgiană, zahăr din trestie, miere şi multe altele.
Pentru păstrarea aromelor şi prospeţimii se folosesc numai materiale adecvate, acestea sunt ambalate în pungi concepute pentru a menţine tutunul din interior umed pentru o perioadă lungă şi îndeplinesc cele mai recente reglementări.