De cele mai multe ori, fiind prinşi cu probleme cotidiene, ajungem să neglijăm sănătatea, dieta aceea pe care o tot amânăm, orele indicate de somn sau consumul regulat de apă. Printre atâtea task-uri care se cer rezolvate, prioritatea trebuie să fie starea noastră de sănătate fără de care nu putem avea o viaţă echilibrată. Deşi la prima vedere pare greu, să ne ocupăm corespunzător de organism poate fi mai simplu decât credem, cu o serie de sfaturi utile şi la îndemână pe care să le respectăm la tot pasul.
Reticenţi uneori în a afla câte kilograme în plus am adunat, este de fapt bine să ne „împrietenim” cu cântarul şi să îl consultăm zilnic. Pe lângă un aspect nedorit, creşterea în greutate spune din start multe despre posibile probleme de sănătate. Dacă, de exemplu, observăm o creştere bruscă a masei corporale într-un interval scurt de timp, este necesar să consultăm medicul. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul slăbirii bruşte care arată alte nereguli în organism.
În cazul în care avem o afecţiune care implică un tratament medicamentos, este normal să-l respectăm pentru a ne ţine boala sub control. Indicaţiile medicului sunt pentru binele nostru, iar atunci când vedem că starea de sănătate nu se îmbunătăţeşte sau se agravează, revenim la cabinet. În niciun caz nu trebuie să ne jucăm de-a medicii cu propria persoană şi nici să căutăm medicamente pe cont propriu.
Dar până la aceste situaţii, o sănătate bună începe din… farfurie, mai exact cu ce mâncăm. Reducerea consumului de sare, zahăr şi grăsimi este benefică. Cum este de ştiut, excesul de sare duce la reţinerea lichidelor în organism, ceea ce poate determina umflarea picioarelor sau boli cardiace. Ştim cu toţii că fără sare, mâncarea nu prea mai are gust. Dar putem începe prin a reduce treptat cantitatea de sare din alimentaţie şi să renunţăm la anumite produse care conţin multă sare, ca şi preparatele fast food, conservele sau mezelurile.
Nutriţioniştii sunt de părere că excesele, frecvenţa şi cantitatea unor alimente sunt cele care ne afectează dieta. Este normal să ne începem ziua cu o cafea bună, să consumăm un pahar de vin la un eveniment special, dar dependenţele nu duc la nimic bun. La fel este şi în cazul fumatului care creează probleme pe termen lung. Nu în ultimul rând, sportul, mişcarea şi activităţile în aer liber se cer incluse în rutina noastră zilnică. Cu puţină atenţie, câteva sfaturi simple şi utile vom avea un stil de viaţă sănătos, fără prea multe bătăi de cap.