Paştele este o sărbătoare de mare importanţă pentru creştini, şi cum mai sunt doar câteva zile până la Învierea Domnului, gospodarii au început deja pregătirile. Toată această perioadă este specială şi datorită simbolurilor pascale specifice şi semnificaţiile pe care le poartă. Iepuraşul de Paşti, mielul sau ouăle sunt doar o parte ce îmbină aspectele religioase cu diferitele tradiţii şi obiceiuri din mai multe ţări.
În ajunul sărbătorii, toţi copiii aşteaptă cu mare nerăbdare să vină iepuraşul. Dacă în timpul anului au fost cuminţi, micul urecheat le va aduce cadouri, jucării, dulciuri şi multe surprize frumoase. Povestea iepuraşului de Paşti este cunoscută peste tot, dar nu mulţi ştiu că acesta a devenit un simbol pascal pentru prima dată în Germania, în jurul anului 1500. Tot germanii sunt cei care s-au gândit să creeze delicioase prăjiturele în formă de iepuraş. Gustoasele preparate sunt făcute în mod tradiţional din aluat şi zahăr, fiind servite la masa festivă. Mai târziu, cam prin anul 1800, au apărut şi ouăle din ciocolată, pe care iepuraşul le aduce în coşuleţul său.
Aşa cum drăgălaşul blănos este un simbol al fertilităţii şi al renaşterii, mielul este la rândul său un alt element important al sărbătorilor pascale. În vremuri antice, se spune că evreii aduceau drept jertfă la templu acest animal spre iertarea păcatelor. Mielul, blând şi cuminte, este asociat cu ideea de puritate şi dreptate, iar cei perfect albi, în deosebi, sunt astfel fără niciun cusur. În religie, se face o asociere a mielului nevinovat cu Domnul Iisus Hristos care s-a jertfit pentru iertarea păcatelor oamenilor. Preparatele din carne de miel sunt specifice mesei de Paşti, fie că este vorba despre ciorbă, friptură sau chiar drob. De asemenea, în unele zone din România, sătenii nu aruncă pur şi simplu resturile de la miel, ci le îngroapă lângă rădăcina unui copac, de preferat un măr.
Cum nu se poate un Crăciun fără bradul împodobit, aşa nici Paşte fără ouăle roşii. Conform tradiţiei, ouăle sunt colorate în roşu, deoarece simbolizează sângele Domnului. Dar în timp, paleta de nuanţe s-a diversificat, iar în coşuri se creează un adevărat curcubeu al culorilor. Să nu uităm nici de măiestria încondeierii, cu care aceste simboluri sacre sunt decorate atât de frumos. Cele mai populare sunt, desigur, ouăle de găină, dar în unele ţări sunt dichisite în fel şi chip ouă de prepeliţă sau chiar uriaşele ouă de struţ. Indiferent ce fel este, oul simbolizează viaţa, iar ciocnirea lor semnifică momentul în care piatra de la Mormântul Sfânt a fost dată la o parte de către înger şi Hristos a Înviat.