Lifestyle, Merita Citit

Cromoterapia sau despre efectul benefic al culorilor asupra sănătăţii

            Culorile fac parte din viaţa tuturor. Le găsim în natură, le purtăm, ne decorăm casa cu ele sau le transformăm în daruri speciale. Flori, decoraţiuni, haine, inclusiv alimente, toate capătă alte dimensiuni atunci când au o tuşă de culoare. Nu doar că ne bucură, dar anumite culori şi combinaţii ne pot schimba starea în bine. Aşa a apărut cromoterapia care implică utilizarea acestora ca pe un tratament împotriva anumitor afecţiuni. Ideea de bază este că unele nuanţe au efecte benefice asupra noastră.

 

 

În cromoterapie, sunt folosite culorile care acţionează prin intermediul lungimilor specifice de undă cu scopul de a reechilibra dereglările din organism. Însă oricât de nou ar suna, această tehnică este cunoscută şi practicată încă din cele mai vechi timpuri. De exemplu, în Antichitate, atât grecii cât şi egiptenii construiau adevărate temple de culoare. În Asia, culorile aveau o mare importanţă de asemenea. În urma cercetărilor psihologilor americani, s-a ajuns la concluzia că diferitele nuanţe ale obiectelor pe care le vedem sau folosim zi de zi, au o influenţă considerabilă asupra stării noastre generale.

 

Unde găsim cele mai frumoase şi speciale culori ? Unde altundeva decât în natură. Şi ce transmite mai exact fiecare dintre ele ? Aflaţi în continuare într-un scurt ghid al culorilor.

 

  • ROŞU – este recomandat în stările de slăbiciune, anemie, dar şi depresie sau o stare generală alterată. Această culoare puternică oferă o senzaţie de căldură, este dinamică şi creşte voinţa.
  • GALBEN – este considerată cea mai veselă din tot curcubeul şi stimulează acele trăiri şi sentimente pozitive, optimiste, pune accent pe curaj şi generozitate. Pentru cei cu migrene şi oboseală accentuată, o cameră în tonuri galbene îi va ajuta să se relaxeze.
  • PORTOCALIU – aflat între roşu şi galben, este potrivit în stări de stres. Culoarea parfumatelor fructe, ne ajută să ne recâştigăm echilibrul şi să eliminăm factorii dăunători din exterior. În plus, este un bun stimulent respirator şi digestiv.
  • VERDE – culoarea naturii, tocmai de aceea este indicată în cazul durerilor puternice de cap, a supărătoarelor alergii sau a insomniilor. Poate şi de asta este bine să petrecem mai mult timp în aer liber, într-un mediu cât mai natural.
  • ALBASTRU – o altă culoare rece, dar cu multe beneficii asupra sănătăţii. Nuanţa cerului contribuie la stimularea imunităţii şi la procesul de refacere al celulelor.
  • INDIGO – acţionează ca un element purificator al sistemului circulator şi este folosit tot în ameliorarea durerilor de cap, datorită proprietăţilor sale.
  • VIOLET – ultima, dar nu cea din urmă fâşie a curcubeului, ajută la detoxifierea organismului. Combinaţia dintre albastru şi roşu întăreşte sistemul imunitar şi ne ajută să obţinem un somn odihnitor.

 

 

0
Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

x
Da-mi un "Like":