În ziua de astăzi este foarte important să ne informăm cu atenţie atunci când achiziţionam un produs, mai ales atunci când vorbim de cumpărarea unui produs ceva mai scump, precum un excavator. În continuare ţi-am pregătit un mini ghid care să te ajute să iei cea mai bună decizie în ceea ce priveşte achiziţia unui excavator, dar înainte de toate hai să vedem ce este acesta şi care este rolul lui.
Ce este un excavator?
Excavatorul este un utilaj folosit în construcţii pentru executarea de săpături grele, dar şi de extragere a unor materiale, precum: balast, nisip, pietre etc.. De asemenea, în plan secundar, un excavator poate fi folosit şi la încărcarea materialului excavat.
Elementul de lucru al unui excavator este reprezentat de cupă. Aceasta are montată pe muchia de tăiere un număr de 4 – 6 dinţi care permit efectuarea lucrărilor de săpare. Cupa unui excavator poate fi dreaptă, inversă, graifar, draglina sau de încărcare.
Un alt aspect important de menţionat este faptul că pe un excavator pot fi montate şi echipamente ce se folosesc în cazul demolărilor, precum ciocane pneumatice sau hidraulice, echipamente de soneta şi chiar echipamente de compactare a solului.
Tipuri de excavator de vanzare:
Un mini excavator este un utilaj care poate lucra în cele mai înguste şi solicitante medii de lucru. Chiar dacă acesta este foarte compact, poate asigura: siguranţă, calitate în execuţie, mobilitate, productivitate, precizie şi control deplin în timpul manevrării. Mai mult decât atât, operatorul are parte de o bună vizibilitate din cabina, iar elementele de comandă sunt, de cele mai multe ori, la îndemână acestuia.
- Excavatorul pe roţi
Acest tip de excavator este extrem de flexibil, datorită faptului că poate fi folosit atât pe şantiere, unde terenul este denivelat, cât şi pe drumuri asfaltate. Excavatorul pe roţi este perfect în zonele urbane, asigurând mobilitate maximă. De asemenea, siguranţă, precizia în săpare şi ridicare, consumul eficient de combustibil, dar şi viteza de deplasare (de până la 30 km/h) îl fac unic în clasa sa de utilaje.
- Excavatorul pe şenile
Excavatorul pe şenile, pe lângă faptul că asigură operatorului o eficienţă maximă şi o funcţionare fără dificultăţi, chiar şi în cele mai aspre medii de lucru, se remarcă prin dimensiunea impresionantă a braţului de lucru. Mai mult decât atât, braţul unui astfel de excavator are o forţă impresionantă de rupere şi ridicare. Acest utilaj este perfect pentru săpat, fiind proiectat să asigure performanţe de lungă durată, putere şi eficientă.
- Excavator pentru calea ferată
Acest utilaj este flexibil şi complet adaptabil, în sensul în care poate fi utilizat într-o mulţime de aplicaţii, de la tăiere şi demontare, până la îmbunătăţirea calităţii şinelor de cale ferată.
- Excavator pentru manipulare marfă
Excavatorul pe care îl poţi folosi la manipularea mărfilor asigură, de cele mai multe ori rapiditate şi precizie în manevrarea mărfurilor, indiferent de tipul acestora. Mai mult decât atât, excavatorul pentru manupularea mărfurilor are un consum scăzut de combustibil.
La ce să fii atent atunci când cumperi un excavator?
În primul rând trebuie să fii atent la nivelul de productivitate, dar şi de manevrabilitate pe care un anumit model de excavator le poate oferi. Mai apoi să compari versatilitatea, uşurinţa în operare, performanţa, precizia, consum de combustibil etc.. Dar hai să analizăm aceste lucruri mai în detaliu.
- Tipul de excavator
Aşa cum îţi spuneam şi puţin mai devreme, pe piaţa vei găsi mai multe tipuri de excavatoare. Prin urmare, înainte de a achiziţiona un model anume este important să îţi pui mai multe întrebări, şi anume:
- Care este activitatea principală pe care o vei efectua cu ajutorul excavatorului?
- Vei utiliza excavatorul pentru îndeplinirea unui tip de sarcină? Sau acesta va trebui să efectueze mai multe operaţiuni diferite?
- Câte ore va trebui să funcţioneze excavatorul într-o singură zi? Dar pe parcursul duratei lui de viaţă?
- Stabilitate şi performanţă
După ce ai analizat cu atenţie întrebările de mai sus şi ai oferit un răspuns pentru fiecare în parte, este timpul să analizezi fişa tehnică a mai multor utilaje şi să vezi care oferă cele mai bune performante, bineinteles pliate pe operaţiunea/operaţiunile principale pe care excavatorul trebuie să le efectueze. Îţi recomandăm să acorzi o atenţie deosebită stabilităţii, dar şi performanţelor pe care utilajul ales de tine le ofera în timpul operaţiunilor de săpare şi încărcare.
- Deplasare
Un al aspect pe care trebuie să îl ai în vedere, este deplasarea. Spre exemplu: dacă ai nevoie ca acesta să se deplaseze dintr-o zonă în alta, atunci poate că opţiunea perfectă pentru tine este excavatorul pe roţi. Acesta este eficient şi rapid în deplasare.
- Nivelul de confort
Fiind un utilaj care urmează a fi folosit un număr mare de ore este important să acorzi atenţie şi nivelului de confort pe care modelul de excavator pe care doreşti să îl achiziţionezi îl poate oferi. Prin urmare, analizează şi dotările din cabină. Ca să îţi faci o idee, printre dotările de bază ale unui excavator se numără: o cabină închisă, aer condiţionat şi încălzire. Bineînţeles că poţi căuta şi o opţiune care să îţi ofere mai mult decât atât, spre exemplu te poţi orienta către un model care are un fotoliu ergonomic şi ajustabil, dar şi computer de bord, un sistem audio performant, dar şi alte dotări de top.
- Preţ
Un alt aspect care poate influenţa decizia de cumpărare este preţul de achiziţie.