Oul roşu este unul dintre cel mai importante simboluri pascale. Ouăle sunt vopsite în Joia Mare, numită şi Joia Verde. Cine nu a reuşit să le pregătească acum, va putea face acest lucru sâmbătă, în Ajunul Paştelui. Tradiţia spune că ouăle reprezintă viaţa, iar culoarea roşie simbolizează jertfa Mântuitorului Iisus Hristos pentru oameni. Cu timpul, obiceiul a devenit o adevărată artă, cea a încondeierii, iar gospodinele se întrec în a realiza cele mai frumoase decoruri, pe care ai vrea să le păstrezi tot anul.
În unele zone rurale ale ţării, se crede că aceste ouă sunt vindecătoare, protejează oamenii şi animalele din ogradă. Înainte de a apărea pe piaţă tot felul de culori şi vopsele, se foloseau produse naturale pentru a le da culoare. Spre exemplu, bunicii noştri se ajutau de foile de ceapă, coji de nuci sau de alun până să găsim în magazine produse chimice. Desigur că este mult mai simplu să cumpărăm vopseaua la pliculeţe, dar trebuie să o selectăm cu grijă, să nu fie atât de toxică, iar dacă ia contact cu partea interioară a oului, în cazul în care coaja se fisurează puţin, să nu prezinte vreun risc pentru sănătate.
Cei mai pricepuţi dintre noi, artizanii, au ustensile speciale cu ajutorul cărora creează adevărate poveşti pe suprafaţa oului. Cu mult înainte, penele de gâscă serveau drept pensule pentru decorarea acestor simboluri de Paşte. Chiar dacă o parte dintre acestea s-au mutat în online, din cauza contextului actual, în cadrul târgurilor organizate primăvara, meşteşugarii îşi etalează îndemânarea şi îşi promovează frumoasele opere. Ouă încondeiate, oale şi vase cu motive tradiţionale sau icoane pictate sunt printre cele mai căutate la aceste evenimente. Ouăle de lemn încondeiate sunt idei de cadouri minunate şi le putem păstra pentru mai mulţi ani.
Culorile alese pentru ouă nu doar că le face mai interesante şi atractive, însă fiecare transmite un anumit mesaj. În primul rând, roşul este simbolul sângelui, dar şi al Soarelui, al dragostei pe care Dumnezeu o poartă oamenilor. Negrul, această non-culoare nu se foloseşte niciodată singură, ci în combinaţii şi accente cu celelalte culori. Aşa este transmisă ideea de eternitate. Galbenul este o culoare veselă care duce cu gândul la tinereţe, vitalitate, lumină, bucurie, dar şi ospitalitate. Verdele, culoarea naturii, înseamnă prospeţime, dar şi speranţă. Dacă preferaţi albastrul, alegerea este una specială pentru că este asociat cu Cerul înalt, dar şi cu sănătatea. Nuanţa de violet ne vorbeşte despre stăpânire şi răbdare, calităţi de care este bine să dăm dovadă şi în restul anului, dar mai ales acum, de sărbători.