Lifestyle, Merita Citit

Tradiţie specială de Paşte: decorarea copacului cu ouă

            Principala tradiţie a sărbătorilor de iarnă este împodobirea bradului de Crăciun. Dar ştiaţi că şi de Paşte se decorează un pom cu ouă ? Oricât de neobişnuit ar suna, este o tradiţie întâlnită în oraşe din Germania şi Austria, însă a început să fie adoptată şi în alte ţări. Aceste creaţii deosebite şi pline de culoare se numesc osterbaum sau ostereierbaum şi dau culoare grădinilor, însă putem crea miniaturi atractive şi pentru interiorul casei. Iepuraşul va fi încântat să lase cadourile lângă crenguţele decorate.

 

 

Copacii încă nu au înflorit de tot, iar pe ramurile golaşe, cu muguri mici şi boboci de floare putem pune ouă decorate, legate cu panglici sau şnururi. Globurile speciale, cum le-am putea numi, sunt fie din lemn, plastic sau chiar ouă adevărate, golite de conţinut şi pictate. Obiceiul de a decora astfel pomii nu este tocmai nou. Oamenii au respectat această tradiţie timp de mulţi ani, chiar de acum câteva secole şi originea acesteia nu este foarte bine cunoscută. Însă recent a fost preluată de tot mai multe ţări şi culturi. Poate aţi observat şi la noi în magazine seturi decorative cu ouă care au ataşate agăţători, asemănătoare cu cele de la globurile de Crăciun. Asta le face ideale pentru decorurile festive pe Paşte.

 

Dacă nu avem un copăcel în faţa casei pe care să îl decorăm cu ouă, putem să ne creăm propriul aranjament în casă, cu ajutorul câtorva crenguţe pe care să le aşezăm într-o vază şi, cu multă imaginaţie, să îl pregătim de sărbătoare. În jurul acestuia se pot pune, de asemenea, şi alte obiecte cu tematică pascală: pe lângă ouă mai putem adăuga pui mici, iepuraşi, miei şi alte figurine, astfel încât să prindă viaţă un adevărat colţ tematic de Paşte.

Povestea celui mai mare şi frumos copac împodobit de Paşte, a făcut înconjurul lumii când, într-un oraş din estul Germaniei, un locuitor a început să dezvolte o adevărată pasiune pentru osterbaum. Întâmplarea are loc la mijlocul anilor `60 când localnicul a atârnat în mărul din curtea casei sale un număr modest de doar 18 ouă. Asta pentru că an de an, familia a început să adune tot mai multe ouă colorate pentru pomul din grădină. Datorită acestei tradiţii care lua amploare cu fiecare sezon, decorarea începea şi cu o săptămână înainte de Paşte, pentru că în timp, numărul ornamentelor cu tematică pascală a ajuns la aproximativ 10.000. Impresionant, nu-i aşa ? Mai târziu, în anii 2000, întreaga colecţie a fost donată de către proprietar. Dacă aveţi ocazia, încercaţi să realizaţi decoruri simpatice cu crenguţe, ouă mici, hârtie creponată, fluturi, buburuze şi, de ce nu, pene jucăuşe.

 

 

 

Previous ArticleCorul Madrigal a pregătit un concert special de PaşteNext ArticleÎți place adrenalina? Atunci încearcă la vară aceste trei sporturi de apă pe care le poți practica pe litoralul românesc!
x
Da-mi un "Like":