Lifestyle, Merita Citit

Ce să faci cu mâncarea rămasă ? Reintegreaz-o în preparate delicioase

            După sărbători ne confruntăm adesea cu problema mâncării rămase neconsumată. Bucatele pentru zilele festive sunt mult aşteptate şi savurate cu poftă din plin de către cei apropiaţi. Însă din drag de a găti şi a avea masa cât mai bogată, observăm că până şi specialităţile încă mai sunt suficiente. Cu mici trucuri putem combate risipa alimentară prin reintegrarea felurilor rămase în preparate noi, bune de consum şi uşor de pregătit.

 

 

Desigur că vom începe cu ouăle. Pentru că cele de Paşte sunt fierte, valabilitatea lor este mai mare, dar cum obişnuim să vopsim mai multe, o să găsim prin coşuleţ destule, chiar şi după cele trei zile de sărbătoare. Parcă nu mai putem să mâncăm încă pe atât, dar cu siguranţă nici de aruncat nu sunt. Cea mai simplă şi la îndemână idee este transformarea lor în ouă… umplute. După ce au fost decojite, gălbenuşul se amestecă împreună cu pate, maioneză, de preferat de casă, dar şi alte ingrediente ca avocado, brânză, etc. dacă doriţi să reinventaţi reţeta clasică.

 

Un singur ingredient, atâtea posibilităţi! O cină rapidă, caldă şi gustoasă care să conţină tot ouăle fierte rămase de la Paşte, se numeşte cartofi franţuzeşti. Şi aici sunt multe idei. Dacă, de exemplu, adăugăm carne, avem musaca – o mâncare consistentă. Însă după mesele pline din ultimele zile, este de preferat să rămânem la reţeta simplă şi originală unde adăugăm, pe lângă ouă, cartofi fierţi, unt, smântână, brânză rasă sau caşcaval. După ce aranjăm frumos straturile, punem totul la cuptor într-un vas rezistent la temperaturi ridicate şi ne bucurăm de o porţie pe cinste, fără să aruncăm nimic.

 

Cum să renunţăm la bunătatea de cozonac, mai ales dacă este de la bunica ? Dar totuşi nu mai are acelaşi gust dacă este un pic uscat. Vă mai amintiţi de friganele, desertul copilăriei ? Feliile de cozonac ce nu mai sunt proaspete ca la început, sunt reinventate sub forma delicioaselor friganele, asta în câţiva paşi simpli. Înmuiate în lapte, trecute prin ou bătut şi făină, apoi rumenite în tigaia cu unt topit sau ulei alimentar de calitate, friganelele nu vor fi refuzate de nimeni la gustare, mai ales de cei mici. Acestea se pot consuma ca atare, calde, dar şi cu fructe, dulceaţă, cremă de cacao sau aşa cum vă place. Lista de sugestii prin care să încercăm „reciclarea” diferitelor preparate rămâne deschisă, iar asta ne ajută să economisim din buget, dar mai ales să renunţăm pe cât se poate la risipirea alimentelor.

 

 

 

Previous ArticleSfaturi pentru a renova casa batraneasca incalzita cu sobe pe lemne. Afla de aici tot ce te intereseazaNext ArticleVara debutează în forţă la Romanian Creative Week cu tabără muzicală şi concerte
x
Da-mi un "Like":