„Pentru o bună sănătate orală, spălaţi-vă pe dinţi de două ori pe zi” – un mesaj cu care ne-am obişnuit deja să-l auzim pe TV. Numai că acest text nu este pus acolo doar ca să umple timpul. Îngrijirea cavităţii bucale este la fel de importantă ca restul corpului şi influenţează starea generală de sănătate. Studii recente de specialitate arată că lipsa unei igiene corecte poate duce inclusiv la apariţia afecţiunilor cardiovasculare sau a altor probleme în organism.
Deşi avem o rutină bine stabilită, iar periajul dinţilor face parte cu stricteţe din fiecare început şi final de zi, se pare că doar acest gest nu este suficient pentru o igienă completă a cavităţii bucale. Pentru a realiza asta cât mai bine, avem nevoie de mai mult decât periuţa şi pasta de dinţi. De reţinut este că apa de gură şi aţa dentară sunt indispensabile. Într-adevăr, periajul dentar este prima metodă prin care eliminăm majoritatea bacteriilor şi a resturilor de alimente, însă nu ajută doar atât. Periajul trebuie realizat corect, să dureze cel puţin două minute şi să fie efectuat de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, înainte de culcare.
Însă dacă ne-am spălat pe dinţi după cină şi până să adormim mai luăm o gustare, atunci nu am făcut mare lucru, deoarece pe tot parcursul nopţii, fragmente de mâncare vor rămâne în gură. De asemenea, în timpul periajului se va insista asupra tuturor grupelor de dinţi, pentru a elimina cât mai multe impurităţi. Periuţa se va schimba cu regularitate şi este de preferat una cu perii moi care să nu lezeze gingia. În tot acest timp, să nu uităm nici de curăţarea limbii. Anumite periuţe de dinţi manuale, în cazul în care nu aveţi una electrică, au pe spate şi o aplicaţie specială pentru această parte a gurii. Dacă peria este una simplă, în farmacii sunt disponibile perii mici pentru îngrijire.
Mulţi dintre noi preferăm să evităm aţa dentară şi să rămânem la un periaj corect, dar nici măcar acesta nu ajută în totalitate. Aţa dentară asigură îndepărtarea acelor resturi alimentare care rămân blocate între dinţi. Dacă dantura este mai aglomerată, cum ar fi din cauza măselelor de minte, aţa dentară poate fi chiar de mare ajutor. La raionul de cosmetice, vom găsi nu doar simple aţe dentare, ci tratate cu fluor, care să găseşte şi în pasta de dinţi, şi folosită cu regularitate previne apariţia supărătoarelor carii.
Nu în ultimul rând, apa de gură este simplu de folosit şi cu multe beneficii pentru sănătatea orală. Şi aici avem de unde alege, mărci, sortimente şi arome tot mai multe. Însă este de menţionat că apa de gură folosită în scop doar cosmetic asigură acea respiraţie fresh, iar produsele cu anumite proprietăţi terapeutice ne ajută să scăpăm de bacterii şi de probleme ca gingivita. La finalul periajului, gura se clăteşte bine cam jumătate de minut şi suntem gata să începem o nouă zi sau să ne bucurăm de un somn liniştitor. Toată rutina de îngrijire ne ajută să ducem un stil de viaţă cât mai sănătos, însă nu trebuie să neglijăm controalele periodice la stomatolog şi sfaturile personalizate pentru fiecare pacient.