Casa bunicilor este plina de amintiri care vor ramane pe vecie in sufletele noastre. Vacantele pline de joaca, de prieteni, scaldatul la rau vara si saniusul iarna, toate fac parte din noi.
Sunt traditii pe care ne dorim sa le transmitem si copiilor nostri, alaturi de mancarea gatita la sobe pe lemnesau povestile pe care le ascultam la ceas de seara.
Avantajele incalzirii cu sobe pe lemn
O casa batraneasca cu siguranta are deja instalate sobe pe lemn. Singura intrebare este daca acestea sunt functionale, daca merita pastrate sau investitia in reparatia lor este prea mare.
Printre motivele pentru care merita sa pastram incalzirea cu sobe pe lemn se numara:
- Aspectul rustic si traditional al sobelor;
- Costul mai mic al lemnelor folosite drept combustibil;
- Atmosfera unica realizata de lemnele care trosnesc pe foc;
- In unele zone electricitatea nu este disponibila sau costa foarte mult;
- Conservarea casei batranesti impreuna cu tot patrimoniul pe care ni l-au lasat bunicii mostenire.
Casa batraneasca cuprinde multe povesti de viata pe care ar fi frumos sa le conservam, atat in scris dar si prin obiectele pe care le contine, pentru a putea transmite generatiilor viitoare istoria strabunilor lor.
Pentru intretinerea si renovarea unei case cu sobe pe lemne, este cel mai bine sa apelam la mesteri locali, care au experienta in lucrul traditional. Multe dintre materialele si tehnicile moderne de constructie nu se preteaza in cazul unei case batranesti. De exemplu, sub nicio forma nu trebuie sa fie montate geamuri termopan cu tamplaria de plastic, la o casa ce are aproape 100 de ani vechime.
Insa, lucrarile necesare, cum ar fi consolidarea cu ciment, pot fi elegant mascate cu elemente traditionale recuperate de la constructia veche sau de la alte case care au fost demolate.
Multe case vechi nu au fundatie, sau aceasta este facuta foarte rudimentar. Inainte de orice, trebuie verificata situatia panzei freatice in curte. Daca nu izolam foarte bine casa, apa se poate infiltra in pereti si poate cauza aparitia mucegaiului.
Majoritatea caselor de la tara sunt construite din lemn. Este importanta verificarea acestuia cu mare atentie, sa nu fie degradate. Daca degradarea stalpilor de sustinere, de exemplu, este intr-un stadiu avansat, cel mai bine este sa ii inlocuim cu unii noi.
Atat podul, cat si podeaua, pot fi acoperite cu pamant rosu amestecat cu paie. Acest amestec ofera o izolatie de durata casei, ajutand la pastrarea unei atmosfere racoroase vara si la pastrarea caldurii iarna.
Variante pentru incalzirea casei pe timp de iarna
Incalzirea casei cu sobe pe lemn va ajuta la distribuirea uniforma a caldurii si la mentinerea unei temperaturi placute in toate camerele.
Indiferent daca destinatia casei este sa fie locuita permanent sau doar in vacante, pentru incalzirea cu sobe de lemn este nevoie de o provizie serioasa de lemne pentru sezonul rece. Aprovizionarea se poate face local, de la padurarul din zona. Sau, se pot cumpara lemne sau peleti de la magazinele de profil. Acestea fac si livrari la domiciliu, astfel incat intregul proces este foarte comod.
Peletii sunt o alternativa ecologica pentru incalzirea cu sobe pe lemne. Acestia sunt realizati din rumegus sau alte deseuri lemnoase. Absolut toate materialele din care sunt realizati peletii sunt biologice si biodegradabile. Din acest motiv peletii sunt un combustibil prietenos cu mediul inconjurator, si sunt recomandati atunci cand utilizarea lemnelor nu este la indemana.
Indiferent ca apelam la lemne sau peleti, atunci cand folosim ca sursa de incalzire sobe pe lemne sau sobe metalice, este important sa tinem minte ca reziduurile generate prin ardere nu sunt daunatoare pentru mediu, din contra. Bunicii nostri foloseau cenusa ca ingrasamant in gradina sau in culturile agricole.
Pentru mai multe informatii despre sobe pe lemne ce pot incalzi o casa batraneasca, seminee sau alte sisteme de incalzire, va asteptam pe www.seminee-expert.ro.