„Ce vrei să te faci când o să fii mare ?”, întrebarea care ne urmăreşte încă din copilărie şi devine tot mai serioasă pe măsură ce creştem. Astăzi, într-o lume a competiţiei, ocuparea unui loc pe piaţa muncii este tot mai dificilă. Unii sunt mulţumiţi cu un job, în timp ce alţii vor mai mult decât o activitate care să umple programul de opt ore, vor o carieră. Dar în ambele cazuri, este nevoie de mai mult decât sfaturile din ora de dirigenţie, trebuie apelat la consilierea în carieră.
Experţii în domeniu consideră că la baza unei alegeri inteligente în ceea ce priveşte viitorul profesional stau mai mulţi factori. În primul rând, trebuie să avem o imagine clară asupra propriei persoane şi să ne cunoaştem aptitudinile, abilităţile, interesele, ambiţiile, dar şi resursele prin care putem atinge aceste idealuri. Următorul pas este privirea în exterior către cerinţele pieţei, oportunităţi şi riscuri, avantaje şi inconveniente. Un astfel de model încurajează luarea unor decizii asumate, nu lăsate la voia întâmplării.
Una dintre teoriile în materie de consiliere în carieră, cu rădăcini în psihologie, elaborată încă din anii ’50 spune că dezvoltarea carierei este un proces care se desfăşoară pe tot parcursul vieţii. Sociologii s-au alăturat repede acestui demers pentru a explica alegerile făcute în carieră. Aceştia s-au concentrat mai mult asupra unor variabile, precum statutul socio-economic al familiei, alegeri precedente, genul candidatului, etc.
În urma unui studiu realizat în America s-a observat un trend în rândul tinerilor studenţi pentru că au situat pe primele locuri dorinţa de a câştiga mai mulţi bani, studierea domeniilor de interes, obţinerea unui job mai bun, îmbogăţirea cunoştinţelor generale şi formarea de competenţe necesare în viitoarea carieră. Atât cercetătorii, cât şi consilierii în carieră se confruntă cu un paradox, deoarece conform rezultatelor, între educaţie şi carieră există o relaţie necesară. Dar în realitate adolescenţii privesc şcoala mai mult ca pe o piedică în obţinerea locului de muncă visat şi în loc să se profileze pe un domeniu exact, preferă să-şi dezvolte competenţe multiple.
Consilierea în carieră este mai mult decât o modă, este o necesitate pentru a avea o viaţă profesională împlinită. Unii sunt de părere că în afară de implicaţiile ştiinţifice, „explorarea acelor trăsături pentru a obţine o carieră de succes este o artă.” O mai bună cunoaştere a sinelui ajută la alegeri mai pertinente în carieră. Asta duce la conturarea unei imagini clare despre propria persoană care este ulterior comunicată celorlalţi, începând cu personalul din timpul unui interviu de angajare. Odată ce job-ul a fost obţinut, demersul continuă, se aprofundează pentru a creşte eficienţa, atât pe cont propriu, cât şi în echipă. Consilierea în carieră ajută la adaptarea permanentă într-un mediu supus continuu schimbărilor.