Atunci când un angajator este interesat de CV-ul nostru, următoarea etapă face referire la clasicul interviu de angajare, în urma căruia vom primi un răspuns clar, fie afirmativ sau negativ. Însă companiile mai mari care caută candidaţi foarte bine pregătiţi pentru posturi cum sunt cele de top management, cu cerinţe şi abilităţi multiple, apelează şi la alte metode de selecţie a viitorilor angajaţi. Printre preferatele specialiştilor în resurse umane se numără şi proba de tip assessment center. Însă la ce se referă mai exact şi cum anume ajută la găsirea omului potrivit pentru locul potrivit ?
De la început trebuie menţionat că assessment center sau centrul de evaluare este o metodă de selecţie, nu un loc unde se desfăşoară activitatea respectivă. Ideea care stă la baza acestui proces arată că cel mai bun indicator al performanţei pentru postul scos la concurs este chiar prestaţia candidaţilor în situaţii similare celor dintr-o zi obişnuită de lucru. Concret, sunt testaţi simultan între şase şi doisprezece candidaţi, care au ajuns în fazele finale de selecţie. Durata este variabilă, de la una până la cinci zile. Sub atenta observaţie a unor specialişti, participanţii sunt intervievaţi, rezolvă teste, exerciţii şi aplicaţii. Assessment center se foloseşte şi pentru evaluarea competenţelor în cazul promovării, dar este exclusiv o metodă adresată celor care ocupă posturi de conducere. Acest fapt se explică atât prin gradul de complexitate al probelor, cât şi prin costurile ridicate.
Experţii în HR consideră că nu toate firmele îşi permit o astfel de metodă pentru selectarea celor mai buni angajaţi, şi asta nu doar din cauza costurilor uneori destul de mari. Alte aspecte care trebuie luate în considerare sunt cadrul logistic, stabilirea concretă a dimensiunilor sau abilităţilor care se doresc evaluate, instrumentele necesare măsurării acestora, dar şi un personal pregătit să-i ghideze pe candidaţi. Poate pentru anumite posturi contează abilităţile de leadership, planificare şi organizare. În alte situaţii, mai importante sunt creativitate, adaptabilitate sau rezistenţă la stres. Toate acestea pot fi măsurată în cadrul probelor speciale în genul assessment center.
La prima vedere, am putea confunda assessment center cu proba de lucru, or cea din urmă este aplicată unor posturi cu sarcini simple, care pot fi desprinse, izolate şi evaluate cu uşurinţă. Un bun exemplu este domeniul tehnic, mai exact folosirea diferitelor maşini, utilaje sau instalaţii. Există şi o altă formă a probei de lucru, cea practică în cadrul căreia sunt testate cunoştinţe, cum ar fi cele de operare a computerului. De asemenea, trebuie să facem distincţia dintre testul efectiv şi perioada în care se desfăşoară acesta. Proba de lucru este la rândul ei o metodă care implică anumite resurse pentru spaţiu sau materie primă şi necesită persoane calificate în postura evaluatorilor, pentru rezultate cât mai eficiente.