O consumăm atunci când dorim să avem o respiraţie proaspătă, pentru aromă sau să ne distrăm făcând baloane cât mai mari – guma de mestecat se găseşte mereu prin vreun buzunar şi ne este la îndemână. Obişnuiţi de multă vreme cu acest produs, este bine de ştiut că guma de mestecat este bună pentru sănătate, dar în anumite cazuri poate crea şi probleme. Nu de puţine ori, cercetătorii au realizat studii cu privire la aceasta. Se pare că ajută la reducerea stresului şi să scăpăm de tensiunea nervoasă, dar poate provoca şi probleme de stomac.
Aşa cum afirmă şi nutriţioniştii, nu există în realitate alimente „rele” sau „bune”, ci frecvenţa sau modul în care le consumăm generează efecte asupra organismului nostru. Nici guma de mestecat nu scapă de regulă, fiind însoţită de beneficii, dar şi efecte mai puţin plăcute. Cei care o preferă în mod constant, ştiu că produsul fără zahăr este benefic pentru dantură şi sănătatea orală în general. Astfel, contribuie la curăţarea dinţilor, menţine un ph normal şi blochează bacteriile care duc la apariţia neplăcutelor carii.
Poate vă întrebaţi ce legătură este între acţiunea de a mesteca gumă şi memorie. Tot oamenii de ştiinţă au descoperit că mestecatul îmbunătăţeşte circulaţia sângelui la nivelul creierului şi asta duce la oxigenarea mai eficientă. Memoria şi capacitatea de concentrare cresc şi activitatea intelectuală este mult mai bună. Nu este de mirare că în sălile de cursuri, guma de mestecat este nelipsită şi lipită peste tot pe sub bănci…
Cine vrea să mai dea jos câteva kilograme, poate ar trebui să înlocuiască nişte gustări cu o gumă de mestecat. Mestecând gumă, procesele metabolice şi arderea caloriilor este accentuată. Există chiar produse gândite special pentru curele de slăbit, însă nu trebuie folosite la întâmplare, ci asemenea medicamentelor, deoarece pot apărea efecte nedorite ca durerile de stomac, iar aici intervin deja motivele pentru care nu este bine întotdeauna să apelăm la guma de mestecat.
Obiceiul de a mesteca des gumă duce la apariţia durerilor supărătoare de stomac, gastrită, iar în unele cazuri inclusiv ulcer. Deşi ne ajută să scăpăm de câteva kilograme în plus şi de stres, excesul afectează mucoasa gastrică. Pentru a evita asemenea probleme, nu înseamnă să nu mai consumăm guma de mestecat, doar să nu ne începem ziua cu ea, adică în niciun caz pe nemâncate. Mai exact, atunci când mestecăm gumă, sucul gastric produs în exces irită stomacul, fapt ce determină afecţiunile respective. Însă dacă o alegem după ce am mâncat, iar stomacul este plin, pentru aproximativ un sfert de oră, ne vom bucura de o respiraţie proaspătă, o dantură curată şi toate acestea fără neplăceri. În plus, dacă reuşim să facem baloane cât mai mari, distracţia vine la pachet!