Carismaticul Horia Virlan, unul dintre primii chefi din Romania care au facut cariera si in televiziune, fiind pionierul cooking show-urilor in tara noastra, ne-a prezentat o reteta proprie de muschi file taranesc, folosind ingrediente de la Vascar, companie producatoare de mezeluri, specialitati din carne, conserve, semipreparate si carne fresh cu sediul in Vaslui.
Muschi file taranesc in sos fin de ciuperci de padure si ierburi aromate, cu piure de cartofi si sote de praz
Ingediente (pentru 8 persoane):
– 8 bucati (de 250-300 de grame fiecare) de muschi file taranesc de la Moldova in Bucate (cel de-al doilea brand Vascar);
– 1,2 kilograme de ciuperci de padure;
– 2 cepe mari;
– 2 morcovi mari;
– 2 fire de praz mediu;
– 2 radacini de patrunjel;
– o capatana de usturoi;
– 2 cani de vin alb sec;
– 2 cani de supa de pasare sau de vita;
– o crenguta de salvie;
– o crenguta de rozmarin;
– o legatura de patrunjel verde;
– 150 de mililitri de ulei de floarea soarelui;
– o lingura de sare;
– 2 lingurite de piper negru;
– 6 cartofi taiati in felii groase;
– 2 linguri de unt.
Mod de preparare:
- Se rumenesc bucatile de muschi file Moldova in bucate, de la Vascar cu putin ulei, apoi se scot pe o tava calda;
- In locul bucatilor de muschi, se adauga zarzavaturile tocate, care se soteaza timp de 6-7 minute, amestecand continuu;
- Dupa ce legumele s-au rumenit, se adauga ciupercile si usturoiul, continuand alte 5-6 minute, dupa care se adauga pe rand vinul si supa;
- Sosul se fierbe 10-12 minute, dupa care se adauga bucatile de muschi rumene, salvia, rozmarinul si condimentele;
- Se incinge cuptorul la temperatura de +160 de grade Celsius. Dupa ce se adauga bucatile de muschi peste ingredientele enumerate anterior, se acopera cratita cu folie de aluminiu si se introduce la cuptor;
- Preparatul se coace 1-1,5 ore, pana cand bucatile de muschi Moldova in bucate, de la Vascar sunt fragede, iar sosul scade putin, dupa care se adauga patrunjelul tocat;
- Fasiile de praz ramase se frig, dupa care se amesteca cu un piure de cartofi, pregatit intre timp;
- Bucatile de muschi file taranesc se servesc asezate pe un pat de piure de cartofi, acoperite cu sosul de ciuperci de padure.

Ciuburciu (Vascar): “Colaborarea cu chef Horia Virlan este una fireasca”
Directorul General Vascar, Vlad Ciuburciu, a vorbit despre colaborarea dintre brandul pe care il conduce si simpaticul chef galatean. “Lansarea gamei complete de mezeluri ‘Moldova in Bucate’, sub conceptul ‘Moldova in Bucate invita Romania la masa’, la finalul anului 2015, a prilejuit intalnirea cu chef Horia Virlan. Colaborarea a inceput firesc, intrucat acesta a fost impresionat de gustul bun si calitatea preparatelor Vascar”, a explicat Vlad Ciuburciu.
De altfel, Horia Virlan a certificat calitatea produselor din carne de la Vascar. “Preparatele ‘Moldova in Bucate’ mi-au atras atentia prin gustul fin al produselor traditionale romanesti si ingredientele de cea mai buna calitate pe care le folosesc. De aceea, pot garanta pentru calitatea gamei”, a declarat telegenicul chef.