Tot mai multe persoane au început să apeleze la serviciile oferite de psihologi, pentru a rezolva diferite probleme. Unii încă mai sunt de părere că persoana care te cunoaşte cel mai bine eşti chiar tu şi preferă nu să consulte părerile specialiştilor. Însă o vizită la consilier este binevenită şi atunci când vrem să ne descoperim mai bine, nu doar în cazul unor situaţii mai puţin plăcute. De exemplu, discuţiile cu un psiholog sunt folositoare pentru elevi sau studenţi care au nevoie de îndrumare în viitoarea carieră. Aceste şedinţe pot fi însoţite şi de aplicarea unor teste care vor fi ulterior interpretate.
Testele de personalitate sunt o manieră interesantă şi distractivă de a clarifica diverse aspecte despre personalitatea noastră. Dacă ideea de test ne sperie puţin, aici nu este cazul, pentru că nu există răspunsuri corecte sau greşite. Indiferent ce fel de aplicaţie rezolvăm, trebuie să parcurgem toate întrebările cu atenţie şi să răspundem cu sinceritate, exact aşa cum gândim sau simţim, iar la final va rezulta o imagine cât mai reală despre propria persoană. Vom ajunge chiar să aflăm lucruri noi pe care nu le-am băgat în seamă până în acel moment. În revistele de tip lifestyle găsim tot felul de quiz-uri care ne distrează la fel de mult ca rubrica horoscop. Însă un psiholog ne va trece prin adevărate examene de personalitate, concepute special de profesionişti.
Un astfel de test actual şi preferat de cei care studiază ştiinţa psihologiei este Testul de personalitate Big Five (Big Five Personality Test). Acesta cuprinde mai multe întrebări care reflectă diferite situaţii, fiecare cu variante de răspuns care exprimă acordul sau dezacordul. Practic, ne spunem opinia despre cum am reacţiona în anumite contexte. Răspunsurile sunt interpretate de psiholog pentru a vedea în ce tip de personalitate ne încadrăm cel mai mult, cum stăm la capitolul stabilitate emoţională, dacă suntem sau nu extrovertiţi, deschiderea faţă de noi experienţe, agreabilitatea sau cât suntem de conştiincioşi. Testele nu schimbă ceva în sine, dar ne ajută să ne descoperim mai bine din punct de vedere al personalităţii şi, acolo unde este cazul, să aducem modificări, să devenim mai buni.
Dacă un asemenea test îl parcurgem singuri, în unele cadre putem solicita şi opinia celorlalţi despre noi. Dacă asta pare un pic mai dificil, din dorinţa de a nu ofensa, poate, pe cel de lângă noi, o idee bună este să transformăm totul într-un joc. Ca într-un test al portretelor, dacă vreţi, le cerem apropiaţilor să ne caracterizeze prin intermediul unui animal, floare, fel de mâncare, instrument muzical, profesie, culoare, maşină, etc. Astfel, antrenăm creativitatea prin asocierile făcute şi descoperim cum ne privesc cei din familie, vecinii, prietenii, colegii, etc. De pildă, dacă îi spunem celei mai bune prietene că este ca un nufăr, asta ar înseamna că este o persoană delicată, dar şi puternică în acelaşi timp, deoarece nufărul reuşeşte să înflorească şi în condiţii grele, ca cele din mlaştină.