În ceaşca preferată sau la pahar „to go”, dis de dimineaţă sau după-amiază, concentrată sau light cu mai mult lapte… Cafeaua este un produs nelipsit din bufet şi cu care ne începem ziua, ne trezim sau îi întâmpinăm pe invitaţi. Ne-am obişnuit ca în fiecare dimineaţă să servim o cafeluţă, înainte de a porni spre serviciu, chiar şi virtual, de la distanţă. Ceaiul, laptele sau sucul de fructe sunt variante care pot concura cu aceasta, dar cafeaua rămâne în topul preferinţelor. Totuşi, în unele situaţii este bine să limităm consumul băuturii calde şi aromate, mai ales dacă avem anumite afecţiuni.
Înainte să ajungă în ambalaje colorate pe rafturile din magazine, cafeaua a parcurs o întreagă istorie, care începe încă din secolul IX în Etiopia. Pe atunci, un păstor a observat că animalele sale se simţeau bine şi revigorate după ce mâncau boabe de cafea. Pănă să fie aduse în Europa şi consumate de oameni, a mai trecut ceva vreme, iar asta s-a întâmplat în jurul secolului al XVI-lea. Consumul în cantităţi moderate susţine activitatea fizică, îmbunătăţeşte capacitatea de reacţie şi previne apariţia unor afecţiuni ca cele de memorie. Pentru cei care au probleme cu tranzitul intestinal, este bine de ştiut că efectul uşor laxativ al cafelei îi poate ajuta.
Şi ce conţine totuşi o ceşcuţă de cafea ? Compoziţia este una complexă. Cel mai popular ingredient este cofeina, dar are şi alţi acizi şi compuşi, inclusiv proteine, lipide, carbohidraţi sau minerale. Ceaiul verde, ceaiul negru, ciocolata, băuturile carbogazoase pe bază de cola şi cele energizante conţin de asemenea cofeină. Auzim adesea că sunt persoane dependente de cafea şi că fără măcar câteva înghiţituri nu se pot trezi de dimineaţă. Într-adevăr, dacă ne-am obişnuit să bem regulat cafea, poate apărea o aşa numită dependenţă. Însă de cele mai multe ori nu este vorba despre ceva grav, iar dacă renunţăm la acest obicei, în câteva zile totul revine la normal, iar organismul nu mai cere alimentul respectiv.
Din cauza cofeinei, cafeaua este contraindicată atunci când ne confruntăm cu afecţiuni ca insomnia, stări de nervozitate, probleme cardiovasculare sau de stomac. De aceea este bine să discutăm cu medicul sau nutriţionistul despre obiceiurile alimentare, pentru a avea un stil de viaţă cât mai echilibrat. O altă curiozitate din lumea cafelei este legată de somn. Spunem că alungăm starea de moleşeală de dimineaţă cu o cafea tare, dar aceasta nu perturbă somnul. Dacă alegem să bem o porţie de cafea cu doar câteva ore înainte de culcare, nu vom avea o noapte albă, dar cu siguranţă vom adormi ceva mai târziu. Cafeaua nu prea se împacă bine cu calciul şi îl poate afecta uşor, dar dacă nu facem excese şi adăugăm puţin lapte, ne putem bucura de o cafeluţă bună fără probleme.