Din perspectiva profesionistului în comunicare şi relaţionare, prima care întinde mâna poate fi persoana indicată de codul manierelor, dar şi cea care are o mai bună imagine de sine, cea cu mai multă iniţiativă, care este mai interesată de relaţie sau mai îndrăzneaţă. În ultimă instanţă, prima care întinde mâna este persoana cea mai politicoasă. Ea poate face acest lucru şi cu riscul de a nu primi răspunsul aşteptat, de a rămâne cu mâna întinsă.
- Mâna se strânge cu capul descoperit, cu o uşoară înclinare a capului şi cu privirea orientată spre ochii persoanei salutate.
- În toate împrejurările, bărbaţii se ridică în picioare când strâng mâna cuiva. Femeile nu au această obligaţie, dar se pot ridica şi ele, atunci când vor să onoreze în mod deosebit pe cineva sau când este vorba de o persoană mai în vârstă.
- Mâna se întinde hotărât şi totuşi degajat (fără ezitări şi rigiditate sau tremur). Palma proprie cuprinde, pe cât posibil, întreaga palmă a interlocutorului. A întinde sau a apuca doar două, trei degete este un act de impoliteţe, care dăunează relaţiei.
- Strângerea mâinii cu moliciune, fără vlagă este un gest prin care se pierde din prestanţă în faţa interlocutorului.
- În principiu, în cazul unor întâlniri de grup, ordinea protocolară în care se strâng mâinile ar fi: femeile între ele, femeile cu bărbaţii şi, în sfârşit, bărbaţii între ei.
- La prima întâlnire şi prima strângere de mână se pot transmite mesaje de dominare, supunere sau egalitate. Mesajul de dominare şi de preluare a controlului este semnalat de mâna întinsă cu palma în jos. În schimb, mâna întinsă cu palma în sus transmite semnale de supunere şi încredere. Palmele dispuse paralel, în poziţie verticală, semnifică respect reciproc şi cordialitate.
Atunci când relaţia cu partenerul este importantă, când dorim să-i trezim interesul, când vrem să-l câştigăm, lucrurile se schimbă. Intrăm noi în ritmul său, facem un efort de a ne sincroniza. Oferind aceeaşi strângere de mână pe care o practică el, putem stabili un raport interpersonal la nivel subconştient, cu un efect surprinzător de bun. Patru gesturi de sincronizări trebuie avute în vedere:
1) viteza de strângere a mâinii
2) forţa de strângere
3) oscilaţia mâinilor
4) durata strângerii de mână