Etajul la care se situează acel apartament pe care dorești să-l cumperi este unul dintre cele mai importante criterii pentru alegerea proprietății.
Etajele intermediare sunt cele preferate de majoritatea clienților, în timp ce parterul și ultimul etaj sunt, de cele mai multe ori, desconsiderate.
O astfel de abordare nu este întotdeauna cea mai corectă. Asta deoarece uneori avantajele unui apartament situat la ultimul etaj sunt mult mai presus decât dezavantajele acestuia.
Avantaje
Nu există vecini „la etaj”. De ce ar fi acesta un avantaj?
Este destul de ușor de înțeles: nu există riscul de a auzi gălăgie provenită de la etajul de deasupra apartamentului. Pentru că nu există un astfel de etaj. Tocurile, alergatul copiilor, certurile vecinilor de sus vor rămâne doar o amintire. Așadar, mai multă liniște.
Posibilitatea de a construi un apartament pe 2 niveluri. Dacă acea clădire în care se află apartamentul permite, îți poți construi un al 2 lea nivel la mansardă.
Astfel, poți locui într-un penthouse. Deja suna tentant, nu-i așa? Teoretic, poți folosi podul blocului respectiv pentru a face acest lucru. Practic, trebuie îndeplinite anumite cerințe, acorduri și poate chiar cumpărată acea proprietate de deasupra apartamentului tău. Deși este nevoie de unele aprobări, în majoritatea cazurilor acest lucru se poate îndeplini.
Apartamentele situate la parter și la ultimul etaj sunt mai avantajoase din punct de vedere al prețului. Tocmai în ideea în care majoritatea persoanelor elimină posibilitatea de a-și achiziționa un apartament situat la un etaj superior sau inferior.
Zgomotul minimal al mașinilor, absența zgomotului produs de discuțiile aprinse ale vecinilor care stau în fața blocului și aerul mai curat sunt aspecte de luat în considerare dacă te gândești să achiziționezi un apartament la ultimul etaj.
Lipsa ascensorului poate fi considerată și ea un avantaj. În special pentru persoanele care petrec foarte multe ore pe zi la birou, pe scaun etc. Lipsa mișcării este un factor nociv pentru sănătate. Astfel, dacă locuiești la ultimul etaj, poți face câteva minute de mișcare în fiecare zi urcând pe scări până la apartamentul în care locuiești.
Panorama asupra orașului este un alt avantaj. Apartamentele de la ultimul etaj sunt recunoscute pentru această calitate: oferă o imagine superbă asupra orașului, a munților, dealurilor, a naturii, în funcție de poziționarea și locul în care este construit imobilul, desigur.
La apartamentele noi construite în zonele limitrofe ale orașului, majoritatea situate la ultimul etaj au și loc de depozitare în mansardă. Deci e un avantaj că vei avea mai mult spațiu în casa și nu trebuie să ții prin dulapuri lucruri pe care nu le folosesc prea des.
Dezavantaje
În cazul persoanelor cu anumite dizabilități, a locui la un etaj superior nu este întotdeauna o soluție potrivită. Este necesar a se lua în considerare acest aspect atunci când se caută o locuință.
Înainte de a cumpăra un apartament la ultimul etaj, asigură-te că acoperișul a fost recent reparat (dacă apartamentul nu este într-un imobil construit recent). Asta deoarece în timp poți avea probleme de scurgere, în zilele ploioase, sau de temperaturi mult prea ridicate, în zilele toride.
Atunci când decizi să renunți la acel apartament, fiind nevoit să te muți, apartamentele la etaje superioare pot fi o adevărată problemă. Bagajele, elementele de mobilier (dacă este nevoie să le iei și pe acestea) vor fi mai dificil de eliberat.
De asemenea, în cazul unor urgențe nedorite, timpul în care poți coborî pentru a ieși din bloc este cu mult mai ridicat decât în cazul în care apartamentul este la parter sau la un etaj intermediar.
A locui la etajul superior al unui bloc aduce cu sine avantaje și dezavantaje. Alegerea corectă nu există. Însă există alegerea potrivită pentru tine, pentru nevoile și dorințele tale. Astfel că este recomandat să faci o listă cu lucrurile de care îți dorești să beneficiezi atunci când decizi să faci o schimbare și să locuiești într-un alt apartament.
Poate nu tot ce îți dorești vei găsi la noua casă, dar trebuie să pui în balanță acele lucruri la care ești sau nu dispus să renunți. În funcție de această analiză personală a nevoilor și dorințelor, vei face întotdeauna cea mai bună alagere. Pentru tine.
Pont: dacă te gândești să apelezi la un specialist, vezi exact cum te poate ajuta un consilier imobiliar.