Stilul baroc este unul dintre cele mai pretențioase și totodată impunătoare stiluri în arhitectură și decorațiuni. Caracterul său teatral devine la un moment dat puţin descurajator, însă cei care preferă extravaganța, îl pot folosi cu rezultate impresionante. În amenajările interioare, stilul baroc este caracterizat prin decorațiuni bogate, aurite sau ornamentate cu fir de aur. Deși aceste elemente sunt destul de costisitoare, ele pot fi înlocuite cu succes de imitaţii, câte vreme sunt de calitate.
Stilul baroc a fost foarte popular în ţările din Europa, între secolele XVI – XVIII, fiind preferat mai ales de nobili pentru a-și amenaja conacele şi castelele. A apărut mai întâi în Italia, a fost adoptat rapid şi în Germania, iar în Spania s-a transformat într-o adevărată artă naţională. Chiar şi în arhitectura Ţărilor Române, barocul îşi face simţită prezenţa în Moldova secolului XVII și este vizibil în decorarea mai multor monumente. Se promovează motive cu totul noi în arhitectură, cu influențe importante în arta construirii mobilierului, amenajarea spaţiilor interioare și a decorațiunilor. Trecerea la noul stil este treptată, deoarece unele piese de mobilier continuă să-și păstreze aspectul medieval.
Forma și structura mobilierului se manifesta la început prin intermediul unor elemente care, pentru o perioadă, nu au făcut parte din stilul amenajărilor interioare. În anii următori, aceleași motive ornamentale devin tot mai vizibile: pe scaune, pe mese și bufete. Stilul Baroc se impune datorită adoptării unor motive ca şi coloane în spirală, decorate cu ornamente în formă de scoică și frunze, etc. Atenția este îndreptată nu doar către stilizare, dar şi spre confort: camerele sunt spațioase, mai luminoase, fie că ne referim la saloane, sufragerii, dormitoare și altele. De asemenea, sunt preferate liniile curbe și exprimarea un stil de viaţă unde predomină luxul, prin utilizarea aurului și a materialelor prețioase, cum sunt pietrele și metalele. Acest lucru se reflectă inclusiv în bucătărie, de la tacâmuri şi până la veselă.
Mobilierul de tip baroc se remarcă prin formele sale curbate, masive, bogat decorate și adesea cu detalii aurii sau argintii. Cele mai reprezentative piese de mobilier sunt comodele, mesele, fotoliile sau scaunele, precum și decorațiunile sub formă de îngerași, animale, frunze sau flori. Toate aceste elemente bogat sculptate și aurite vor fi completate perfect de tapițeria luxoasă. Uşile şi sertarele dulapurilor, de pildă, sunt curbate, iar picioarele acestora sunt rotunjite. Mesele pot avea blat din sticlă sau chiar din cristal, care accentuează şi mai mult atmosfera specifică perioadei barocului. În general regăsim un mobilier masiv, iar pernele decorative sunt accesorii care dau un contur fin şi elegant. Pe cât de extravagant, barocul oferă un interior cald. Formele lucrate cu mare atenţie şi cu multe detalii sunt potrivite atât pentru spaţii ceva mai mici, dar şi pentru vile sau case mari.