stil

Vestimentaţie şi bijuterii în stil baroc pentru ţinute unicat

Moda se schimbă mereu şi poate chiar asta o face atât de atractivă, în special pentru publicul tânăr. Cu toate noutăţile şi ideile extraordinar de creative, se reîntorc în tendinţe motivele care au fost cândva populare şi au făcut istorie, la propriu. Un astfel de exemplu este şi moda cu influenţe din stilul baroc. Moda barocului este caracterizată prin rigiditate, împodobită şi formală, iar materialele textile folosite în acea perioadă erau grele, cu dantelă, panglici şi cele care cădeau în valuri. La fel erau şi coafurile care creau un aspect impunător şi excentric.

 

Piesele vestimentare purtate de femei în acea perioadă erau în general alcătuite dintr-un corset strâmt și o fustă lungă. Partea din faţă a fustei lungi, care ajungea până în podea, era decupată, lăsând să se vadă un jupon. De asemenea, fusta era strânsă în cute, iar corsetul fixat cu un şiret. Cu timpul, aceste corsete au devenit mai înguste și mai lungi în față, iar linia decolteului era ornamentată cu dantelă.

 

Moda pentru bărbaţi era caracterizată prin costume la fel de extravagante, precum pantaloni bufanți, manșete, pieptar, vestă şi desigur, perucile. Îmbrăcămintea bărbătească era compusă dintr-un sacou larg, adesea ornat cu broderie şi panglici. Mânecile erau îndoite, lăsând să se vadă cămaşa decorată. Partea deschisă din faţă a sacoului este completată de o vestă lungă. Pantalonii ajungeau până la genunchi şi erau purtaţi în combinaţie cu şosete din mătase, care de regulă aveau culoarea albă.

 

La rândul lor, accesoriile şi bijuteriile au fost puternic influențate de curentul baroc. Acestea erau caracterizate prin bogăția formei, abundență și culori îndrăznețe, precum roșul şi auriul, care era preferat de cei de origine nobilă. Materialele folosite erau împodobite cu diamante și pietre prețioase viu colorate. Se purtau podoabe de păr cu flori și frunze, pietre de smarald, safir și rubin. Doamnele îşi puneau în păr șiraguri de perle, iar bărbații purtau inclusiv pantofi decorați cu aur.

 

Influențele baroce sunt prezente și în perioada contemporană. Stilul baroc și opulența decorării se vede şi pe podium la multe dintre marile case de creaţie vestimentară. Inspirându-se din lucrările celor mai cunoscuţi artişti ai acelei perioade, designerii italieni, ca Dolce & Gabbana, aduc pe catwalk rochii cu imprimeuri asemenea tablourilor baroce, țesături grele din damasc brodat cu aur, gulere înalte, podoabe supradimensionate și croieli exagerate.

 

Bijuteriile baroce de astăzi sunt caracterizate prin masivitate, strălucire şi culoare. Metalul, pietrele, dantela sau perlele sunt folosite aproape peste tot. Din punct de vedere al formei, sunt păstrate caracteristicile arhitecturii baroce, cu linii curbe, forme simetrice, dar şi cele asimetrice. Astfel, curentul baroc transpus în modă este vizibil printr-o decorare aproape excesivă a pieselor vestimentare şi a materialelor din care erau confecționate hainele, accesorii bogate care transmit ideea de extravaganță și răsfăț.

 

 

 

0
Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

x
Da-mi un "Like":