Animăluţul de companie este la rândul său un membru al familiei căruia trebuie să-i oferim toată grija şi atenţia noastră. La fel ca în cazul oamenilor, nutriţia este importantă şi influenţează starea de sănătate a micului patruped. Deşi mulţi dintre deţinătorii unui căţel sau a unei pisici cred că aceştia pot mânca aproape orice, în realitate lucrurile nu sunt atât de simple. Desigur, medicul veterinar ne va face recomandări ce ţin de dietă, dar este bine să ştim de la început câteva sfaturi utile.
Cea mai simplă indicaţie de care trebuie să se ţină cont este… ambalajul! Chiar aşa, dacă avem acasă un căţel mic şi am rămas fără mâncare, nu este bine să-i dăm din mâncare pisicii, la fel şi invers. Nu este indicat ca pisica să consume din mâncarea câinelui. Se pare că sunt stăpâni pentru care fotografia unui anumit animăluţ pe punga de mâncare este doar o reclamă, însă lucrurile nu stau tocmai aşa. Ca să dăm doar un exemplu, se ştie că drăgălaşele pisicuţe au nevoie de o cantitate mai mare de grăsimi şi proteine, faţă de căţei. Pe de altă parte, dacă aceştia consumă prea mult din porţia destinată pisicilor, sunt mai expuși riscului de creștere în greutate.
La rândul nostru, ştim că cel mai bun mod de a preveni, dar şi de trata o serie de afecţiuni este printr-o alimentaţie sănătoasă şi variată. Acest lucru este valabil şi pentru micii prieteni necuvântători care ne fac zilele mai frumoase cu drăgălăşenia lor. Este cunoscut faptul că puii au alte nevoi alimentare, comparativ cu un animal ajuns la maturitate sau mai în vârstă. Fiecare rasă este diferită, la fel şi etapele din viaţa animăluţului de companie. La prima vedere, blănoşii pot părea rezistenţi şi sunt în stare să aibă grijă singuri de ei, dar de fapt au nevoie de atenţia şi grija noastră pentru a se bucura de o viaţă lungă.
Alegerile alimentare nepotrivite influenţează şi apariţia unor afecţiuni, cum ar fi cele digestive, intestinale, de piele, inclusiv cardiovasculare. Vitaminele, mineralele, acizii grași și aminoacizii sunt elemente care ar trebuie să se găsească în hrana animalelor de companie. A devenit un obicei administrarea de suplimente alimentare chiar şi lor, aşa cum procedăm adesea cu noi. Însă asta nu înlocuieşte în totalitate alimentaţia echilibrată. De asemenea, este bine să facem distincţia între diferitele tipuri de hrană. De pildă, dacă observăm că micul patruped nu bea suficientă apă, atunci hrana umedă, aşa cum sunt conservele, pot fi o variantă bună pentru hidratarea organismului, în locul celei uscate.