In contextul in care pentru o gospodarie sau pentru un amplasament apa nu poate fi furnizata decat de la mare adancime, atunci cu siguranta ca cea mai eficienta solutie o reprezinta pompele submersibile de apa. O astfel de pompa submersibila este aparatul care urmeaza a fi scufundat complet in apa si care prin puterea mare a unui motor are capacitatea de a impinge apa de la adancime catre suprafata. Dintre cele mai folosite astfel de pompe submersibile, cele pentru puturi sunt cel mai adesea utilizate.
Componentele pompelor submersibile
Pompele submersibile sunt folosite in medii care ofera conditii foarte grele de exploatare. Tocmai de aceea este foarte important ca materialele folosite pentru pompele submersibile sa fie de cea mai buna calitate pentru a oferi rezistenta, durabilitate si fiabilitate. In cadrul pompelor submersibile se poate opta pentru astfel de pompe de apa cu etaje din policarbonat sau noryl armat cu fibra de sticla, dar si pompe cu etaje din inox.
De regula corpul de pompare – pompa este realizata din inox, fonta, noryl, iar etansarile mecanica din grafit, carbura de siliciu care ofera o foarte mare rezistenta la uzura. La baza fiecarui tip de pompa submersibila regasim un motor submersibil care urmeaza a fi scufundat si o pompa de apa submersibila, ambele componente avand cuplaj care respecta standardul NEMA.
Toate aceste componente anterior amintite sunt alegerea potrivita pentru apa potabila atat in cazul pompelor pentru puturi de 4”, dar si pentru pompe submersibile de 6”, 8”, 10” sau 12”. In vederea asamblarii intr-un mod cat mai facil, dar si pentru dezasamblare sau pentru inlocuirea pieselor, fiecare dintre aceste pompe de apa pentru puturi si rezervoare beneficiaza de configuratii proiectate in a ajuta in astfel de situatii.
Aplicatiile si conditiile de functionare ale pompelor submersibile
In cazul pompelor de apa de adancime utilizarea acestora vizeaza acele puturi forate avand diametre incepand de la 80 de mm, fiind de asemenea utile si pentru bazine sau rezervoare. In cazul in care este executat un foraj nou, ar fi indicat un diametru de 125-180 mm pentru o putea folosi o gama mai larga de pompe submersibile. Eficienta pompelor submersibile se regaseste in domenii precum irigatii, presurizare civila, presurizare industriala, presurizare agricola sau pentru grupurile anti-incendiu.
Pentru pompele de apa de 4” adancimea maxima la care poate fi scufundata pompa este de 150 de metri, pe cand in cazul pompelor de 8” avem adancimea de 200 de metri, iar pentru pompele de apa de 6” adancimea maxima de imersare ajunge la 250 de metri. In functie de tipul de pompe de apa difera si continutul de nisip pe care o pompa submersibila il poate pompa. Astfel avem pompele de apa de 4” care au capacitatea de a pompa apa avand un continut de nisip de 50-150 de g/m3. In schimb in cazul pompelor submersibile de 6” continutul de nisip din apa pe care pompa il poate impinge spre suprafata este de 450 de g/m3.
In privinta temperaturii vorbim despre maxim 35 de grade Celsius, insa in cazuri speciale se poate solicita furnizorului inclusiv pompe speciale de adancime cu rezistenta la temperatura de 90 grade C. O pompa de apa poate avea cel mult 30 de porniri pentru motoarele cu putere pana in 2,2 kW si pana la 20 de porniri pentru motoarele mai puternice de 2,2 kW. Toate pompele submersibile au un montaj standard in pozitie verticala. Exista varianta de montare pe orizontala pentru pompele monofazate cu putere pana in 2,2 kW si pentru cele trifazate cu putere pana in 4 kW.
Pentru alegerea corecta a unei pompe submersibile de apa este indicat sa te adresezi unei firme specializate in comercializarea si in montajul de astfel de aparate – www.hidropompe.ro .