Este veşnic verde şi este folosit încă din antichitate pentru proprietăţile uimitoare pe care le are în lupta cu bolile. Bradul, căci despre el este vorba, trăieşte în pădurile de deal şi de munte şi fascinează cu măreţia, frumuseţea şi beneficiile sale.
Când şi cum se recoltează mugurii de brad
Unul dintre principalele produse din brad, cu multiple beneficii în tratarea multor afecţiuni, este siropul. Siropul de bradeste un produs de calitate cu numeroase avantaje pentru sănătate. Se prepară din mugurii de brad, pin sau molid primăvara. Verdele crud al acestora spune multe despre modul în care pot să susțină sănătatea, consumate fiind.
În zonele de deal, acolo unde este mai cald, recoltarea mugurilor se face începând cu prima jumătate a lunii mai, iar în cele montane se face chiar şi în luna iunie. Pentru a fi perfecţi pentru sirop, mugurii trebuie să aibă o dimensiune între 3 şi 7 centimetri şi să fie culeşi din zonele unde poluarea nu şi-a făcut simţită prezenţa.
Mugurii de brad au proprietăţi antiseptice şi antibiotice
Cele mai cunoscute întrebuinţări ale mugurilor de brad au fost consemnate încă din cele mai vechi timpuri. Azi continuă să își bifeze utilitatatea în cazul răcelilor, bronşitelor, pneumoniilor, al gripei sau al astmului. Când căile respiratorii sunt înfundate, o infuzie cu muguri verzi, din care se fac inhalaţii, ajută la decongestionare. În cazul tusei, siropul de brad acţionează rapid şi calmează, fiind un adevărat antiseptic şi tonic pulmonar.
Datorită conţinutului ridicat în vitamina C, ajută la depăşirea mai uşoară a perioadelor stresante din viaţa unui om, dar este şi un diuretic care acţionează blând. Totodată, mugurii de brad mai pot avea un efect benefic şi pentru persoanele care suferă de anemie. Se face o cură de trei săptămâni, timp în care se vor consuma trei linguriţe cu sirop pe zi, înainte de mesele principale. În acest fel, organismul se revitaminizeaza şi remineralizează, îşi recapătă sănătatea şi tonusul, făcând în acest fel faţă cu brio provocărilor şi activităţilor.
Mugurii de brad elimină greaţa şi alungă durerile de cap
Mugurii de brad mai pot fi folosiţi şi în cazul senzaţiei de greaţă. Dacă sunt proaspeţi, aceştia se mestecă timp de câteva secunde, fără să fie înghiţiţi. În acest fel vor alunga starea de rău. Tot în acelaşi scop poate fi utilizat şi siropul. Două linguri de sirop se amestecă împreună cu un pahar de apă minerală şi se bea conţinutul înainte cu o jumătate de ora de masă.
De asemenea, mugurii pot fi utilizaţi şi în cazul durerilor de cap, având proprietăţi antiinflamatoare. În caz de migrene (dar şi pentru ameţeli sau vertij), se face gargară cu două linguriţe de tinctură de muguri de brad care se diluează într-un sfert de pahar de apă. Cu această soluţie se vor masa uşor tâmplele, până se obține o senzaţie de calm şi atenuarea disconfortului.
Fie că se folosesc infuzii, siropuri naturale, tincturi sau uleiul de brad, este clar că mugurii aduc atâtea beneficii pentru corpul uman, încât pot fi consideraţi adevărate minuni ale naturii.