Magazin

Simptome casete directie auto defecte

Ce simptome apar la acele casete de directie defecte?

Daca esti propietar de autoturism de ceva timp, te-ai obisnuit deja cu ideea ca defectiunile pot aparea in cele mai neasteptate locuri si la cele mai neasteptate componente. Astazi, iti supunem atentiei o serie de aspecte legate de acele casete directie auto defecte. 

Problemele aparute pot fi mai usoare si neriscante, cum ar fi o baterie prea uzata sau veche ce s-a consumat sau pot fi grave si periculoase cum ar fi o defectiune la caseta de directie.

Tocmai din acest motiv este bine sa stii cum sa recunosti problemele inca din stadiul incipient, pentru a le putea rezolva din timp, fara riscul de  aparitie a unor  accidente sau defectiuni mai grave.

Casete Directie Auto

Una dintre principalele componente ale autovehiculului tau este caseta de directie. Are rolul principal in  a dirija rotile conform miscarilor imprimate de tine prin intermediul volanului (comunicarea se face cu ajutorul axului dintat, denumit si cremalier).

Atunci cand discutam despre casete directie auto, putem identifica mai multe tipuri: mecanica, hidraulica, electro-hidraulia sau asistata electric. Caseta de directie este montata intre cele doua roti frontale. 

Cele mai des intalnite cauze ale defectiunilor aparute la o caseta de directie

Trebuie sa tii seama de faptul   ca la fiecare iesire cu masina pe un drum, servodirectia este afectata de fiecare groapa, de orice denivelare aparute in cale. Caseta de directie este cel mai afectata atunci cand masina ruleaza pe drumuri vechi de tipul celor pavate cu piatra cubica.

Astfel, nu poate fi o surpriza faptul ca, la drumurile pe care ruleaza masinile noastre, sistemul de directie sufera daune la fiecare iesire. De asemenea, ca orice alt sistem component al autoturismului, cel de directie este foarte complex, alcatuit din numeroase elemente, cum ar fi:  caseta de directie, bieleta de directie, pompa de servodirectie, cap de bara, burduf caseta, filtru servodirectie, rulment, fuzeta, elementele necesare pentru montarea rotilor si componentele ce tin de volan (cum ar fi volan sasic sau arc spirala).

Astfel, fiecare denivelare pe care o preia masina, se transmite ulterior suspensiilor, bieletelor de directie si in final casetei de directie. Dupa ceva timp, vei resimti toate acestea in volan. 

De cele mai multe ori, cremalierul (axul dintat) este cel ce se uzeaza primul si rugineste si aceasta uzura poate duce la aparitia scurgerilor de ulei de servodirectie. 

Cele mai uzuale simptome ale unei casete de directie defecte sau care urmeaza sa se defecteze:

  1. Un volan foarte greu de manevrat

Avand in vedere ca in timpurile moderne cele mai multe casete de directie au elemente ce folosesc  puterea hidraulica pentru o manevrare cat mai usoara a volanului, momentul in care volanul devine din ce in ce mai greu de manevrat, teapan, se poate datora faptului ca, caseta de directie absorbe si bineinteles retine mai multa caldura sau  poate pierde presiune hidraulica. Oricare ar fi situatia, trebuie neaparat verificata de un mecanic inainte ca lucrurile sa devina grave. 

  1. Scurgeri ale uleiului de servodirectie

De multe ori simptomul unui volan teapan  poate poate fi cauzat de  scaderea nivelului de ulei din caseta de directie. Insa avand in vedere ca sistemul este hidraulic, nivelul de fluide nu va scadea decat daca exista pe undeva o fisura, sau o scurgere. 

In momentul in care observi ca ai inceput sa pierzi lichid de servo, trebuie sa iti pui problema ca exista vreo garnitura fisurata sau au aparut alte probleme mecanice ce pot duce la aparitia de scurgeri. Pentru a afla situatia corecta, trebuie neaparat sa verifici cu un mecanic si sa remediezi defectiunea cat mai curand posibil.

O serie de diagnoze aferente sistemului de directive pot fi efectuate cu echipamente si accesorii originale, recomandate pentru industria auto, o recomandare in acest sens sunt cei de la MC Tillbehör Online.

Uleiul de servodirectie este usor de diferentiat fata de alte tipuri de ulei ce s-ar putea scurge din masina, prin mirosul specific, intepator si prin culoarea specifica, de obicei roz sau rosu.

  1. Un sunet strident atunci cand intorci de volan

De multe ori un simptom al unei casete de directie pe cale sa se defecteze este lipsa lubrifieriir. Din cauza excesului de caldura se creeaza o frecare directa intre doua corpuri metalice, creand un scartait .

In cazul in care virezi  volanul si mai ai si ghinionul sa treci  peste o groapa, vei auzi sunetul in adevarata sa amploare. Oricare ar fi directia de care tragi de volan in momentul in care apare sunetul, trebuie neaparat sa verifici cu un mecanic , starea masinii.

  1. Miros de ulei ars

Chiar daca nu este una din cele mai intalnite cauze, mirosul de ulei ars totusi se poate considera un semn esential al unei casete de directie defecte.

Dupa cum ti-am spus deja, lichidul de servodirectie deja are in sine un miros foarte intepator si distinct, mirosul va fi cu atat mai puternic in momentul in care caseta de directie este incalzita. In cazul in care simti acest miros in timp ce conduci, opreste imediat masina si apeleaza cat mai rapid la un service auto.

Printre alte semne pe care le poti recunoaste in momentul in care caseta de directie incearca sa iti spuna ca ceva nu este in regula, poate fi si  faptul ca simti ca masina are tendinta sa traga intr-o parte, gropile sau denivelarile de pe drum se vor resimti mai puternic in volan si in timpul virajelor poti simti unele socuri, sau  smucituri. 

Oricare ar fi simptomele pe care ai inceput sa le sesizezi, din cele mentionate mai sus, este esential sa apelezi cat mai rapid la un mecanic deoarece pornind de la acele casete directie auto defecte pot apare accidente grave si iti pui viata ta si a pasagerilor in pericol.

Astfel vei avea de ales intre doua variante, poti sau sa reconditionezi caseta sau sa o inlocuiesti complet. Ai putea opta si pentru implementarea unei casete la mana a doua, insa nu e o idee tare grozava, deoarece vor aparea iar rapid defectiunile.

Insa alegerile depind de cat de grava este situatia iar mecanicul tau va recomanda calea cea mai buna de urmat. 

Efectuarea unei revizii si vizita la un service autorizat, din cand in cand, este vitala pentru a mentine vehiculul in stare de functionare. Mult succes!

 

 

0
Previous ArticleNext Article
Cand pasiunea devine meserie, poti spune ca esti implinit din punct de vedere profesional. Pasiunea mea pentru lumea virtuala se traduce in creare si dezvoltare de site-uri si portaluri, atat externe, cat si pentru portofoliul intern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

x
Da-mi un "Like":