Spectacolul de balet „FRUMOASA ȘI BESTIA”, adaptare după Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve, în regia maestrului coregraf Valentin Stoica și scenografia Vioricăi Petrovici, are programate două reprezentații sâmbătă, 10 iulie, de la ora 18:00 și duminică, 11 iulie, de la ora 11:00, la Sala Mică a Palatului Național al Copiilor din București.
Timp de o oră, spectatorii de toate vârstele sunt invitați într-o călătorie fantastică. Pe scenă prinde contur povestea unei tinere sclipitoare, plină de personalitate, care prin caracterul său frumos, reușeşte să vadă dincolo de aparențe și, astfel, să dezlege o veche vrajă, menită să-i fie lecție unui tânăr prinț superficial și plin de sine.
Pornind de la rădăcinile franceze ale textului, coregraful Valentin Stoica a adăugat elemente de folclor românesc, asigurând acestei montări o formă inedită, într-o perfectă armonie cu talentul și creativitatea tinerilor dansatori ai Teatrul Muzical Ambasadorii. „Elementul de noutate în abordarea poveștii este asocierea acesteia cu basmul românesc, unde se întâlnesc situații similare, iar planul real și cel suprareal se contopesc, dând naștere unei bogate fantezii”, declară regizorul spectacolului.
Se propune o coregrafie neoclasică, sugestivă, cu portretizarea fiecărui personaj, o coloană sonoră ce cuprinde fragmente din pagini celebre ale romantismului francez create de Hector Berlioz, Paul Dukas și Cesar Franck. „Este un spectacol cu și despre iubire, în care umorul și jocul vă vor umple inimile de veselie. Vă așteptăm cu drag să râdem și să trăim împreună dimensiunile iubirii, care vindecă și unește inimile!”, mai adaugă Valentin Stoica.
Din distribuția spectacolului fac parte balerinii: Alis Gheorghe (Frumoasa), Daniel Goliță (Bestia), Doru Farmazon (Gaston), Ana Mihai (Cățelul, Bețivul), Alexandru Mălăeru (Ceasul), Octavian Iuga (Sfeșnicul), Natalia Dragomir (Ceainicul, Cârciumăreasa), Monica Andreea Cosma (Pămătuful), Constantin Chița (Dulapul), Carmen Mărgărit (Cuierul), Silvia Ionașcu (Ceșcuța), Remus Tegzeș (Țăranul), acompaniați de Grupul Vocal Ludovic Spiess, compus din soliștii: Octavian Ene, Bogdan Șerban, Silviu Alexandru Mihăilă, Camelia Cuzub, Sergiu Neamțu, Ioana Iordănescu, Jennifer Dumitrașcu.
De asemenea, cea mai recentă premieră a Teatrul Muzical Ambasadorii, „FIGARO STYLE” în regia lui Dan Tudor, adaptare pentru copii după opera Bărbierul din Sevilla de Gioachino Rossini, beneficiază de alte două reprezentații, în zilele de sâmbătă, 17 iulie, de la ora 18:00 și duminică, 18 iulie, de la ora 11:00, la Sala Mică a Palatului Național al Copiilor. Scenografia este semnată de Viorica Petrovici, adaptarea muzicală îi aparține lui Ciprian Teodorașcu, iar acompaniamentul muzical la pian va fi asigurat de Andrei Ștefan Racu.
În această variantă scenică, Dan Tudor, regizor de succes al genului comic, îmbină o capodoperă muzicală cu una teatrală într-o viziune modernă, ștergând limitele dintre cele două genuri printr-o neașteptată reinterpretare. Abordarea sa ingenioasă, plină de rezolvări surprinzătoare, dă poveștii clasice o viață nouă, rezultatul fiind o creație de o fantezie debordantă.
Personajele arhicunoscute ale operei sunt prezentate într-o viziune originală, cu mult umor. Starea îndrăgostiților Rosina și Almaviva, permanenta schimbare de situații, care mai de care mai amuzante, controlată de Figaro, contribuie din plin la crearea unei atmosfere de feerie comică.
Biletele au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate online din rețeaua Ticketstore sau direct de la casieria deschisă în foaierul Sălii Mici a Palatului Național al Copiilor, cu o oră înainte de începerea spectacolului (în limita locurilor disponibile). Pe fondul măsurilor de relaxare anunțate de autoritățile locale, Sala Mică a Palatului Național al Copiilor va funcționa la capacitate de 70%, cu respectarea tuturor normelor de siguranță pentru public.
Teatrul Muzical Ambasadorii este cea mai tânără instituție publică de spectacole și concerte, aflată în subordinea Ministerului Culturii, al treilea ansamblu artistic dedicat copiilor și tinerilor fondat în 2019 de criticul muzical Smaranda Oţeanu-Bunea. TMA își desfășoară activitatea la Palatul Național al Copiilor din București. Obiectivul său este promovarea valorilor muzicale și coregrafice românești și universale, în țară și în lume. Repertoriul instituției este divers, cuprinzând spectacole de operă, balet, musical, folclor.