Bastoanele sunt niște accesorii ajutătoare pentru persoanele cu dizabilități. Ele sunt utile pentru un mers sigur, fără risc de accident. În plus, ele sunt foarte versatile deoarece pot fi folosite pe o durată lungă de timp, în diferite stadii de recuperare.
Indiferent dacă ai suferit o operație la picior, un infarct sau de o boală care ți-a afectat mersul, utilizarea unui baston este o metodă simplă, sigură, rapidă și confortabilă de a te întoarce la vechile tale activități de zi cu zi, chiar dacă nu te-ai vindecat complet.
De asemenea, nu trebuie să fi suferit neapărat o boală gravă sau un accident pentru a profita la maxim de avantajele unui baston. Bastoanele sunt recomandate și pentru persoanele care prezintă un risc major de a cădea, suferă de dureri la nivelul șoldului, genunchilor sau picioarelor, or au probleme de echilibru.
Cum să folosești un baston astfel încât să te poți deplasa în deplină siguranță?
Pentru cei care nu au mai folosit niciodată un baston pentru a se deplasa, primii pași pot fi puțin mai dificili. Dar mai ales atunci când utilizezi un baston ortopedic de calitate, acomodarea are loc într-un mod foarte rapid și dacă urmezi rând pe rând pașii de mai jos, ajungi să mergi foarte bine, la o viteză constantă.
- În primul rând, pentru a nu risca să te împiedici în propriul baston, ține-l ferm cu mâna de pe aceeași parte cu piciorul care are probleme. De exemplu, dacă te deplasezi mai greu cu piciorul drept, ai grijă să-ți porți mereu bastonul cu mâna dreaptă. Iar dacă ai probleme la piciorul stâng, ai grijă să-ți porți mereu bastonul cu mâna stângă.
- Tot pentru a preveni riscul de împiedicare, poziționează-ți bastonul la o distanță de câțiva centimetri față de piciorul afectat. Astfel, atunci când îți miști piciorul, nu riști să te lovești de baston.
- În timpul mersului, mișcă bastonul în același timp cu piciorul afectat. În acest mod vei beneficia de cel mai bun echilibru, bastonul preluând o bună parte din greutatea corpului care s-ar fi lăsat altfel doar pe piciorul cu probleme.
- Când pășești cu piciorul sănătos, apucă ferm bastonul și ține-l în loc, fără a-l mișca niciun milimetru. Astfel, vei avea un corp solid și imobil de care să te sprijini în caz de nevoie.
La început nu este chiar simplu să te deplasezi cu un picior afectat, dacă toată viața nu ai mers decât cu ambele picioare sănătoase. De aceea, fără pic de reținere, roagă o persoană apropiată să te asiste măcar la început, până prinzi curaj și dexteritate. Nu te avânta singur la mers până ce nu ești complet sigur pe picioarele tale, sau pe sprijinul bastonului.
De asemenea, pentru ca totul să decurgă perfect încă de la început, investește într-un baston telescopic cu picior pivotant, în patru puncte, și cu o stabilitate deplină. Astfel de bastoane se găsesc în magazinul online Kinetika.ro și sunt prevăzute și cu lumini LED pentru o mai bună siguranță pe timp de noapte.
Cum să urci scările folosindu-te de un baston pentru prima oară?
Odată ce ai învățat să mergi cu baston, scările reprezintă o a doua provocare.
- Pentru a merge ușor pe scări, ține-te mereu de balustradă pentru mai mult suport.
- Dacă doar unul din picioarele tale este afectat, înaintează de fiecare dată doar cu piciorul sănătos. De asemenea, dacă ai doar un singur baston, ține-l pe acesta cu o mână, iar cu cealaltă apucă strâns balustrada.
- La fel ca în cazul mersului pe o suprafață plană, când te deplasezi cu piciorul afectat, ai grijă să-ți deplasezi și bastonul în același timp când urci. Dar când cobori, mai întâi de toate, așează bastonul pe treapta pe care urmează să pășești și apoi calcă pe ea cu piciorul sănătos, lăsându-l în urmă pe cel afectat în așa fel încât să nu fie niciodată nevoie să te sprijini pe el.
- La final, dacă cobori având deja două puncte de sprijin sigure de-o parte și de alta a corpului, respectiv piciorul sănătos și bastonul, pășește cu încredere și cu piciorul afectat.
După cum vezi, să înveți să folosești un baston nu este atât de complicat. Tot ce trebuie să faci este să ai încredere în tine, să fii foarte atent și să te disciplinezi.