Lifestyle, Merita Citit

Dacă e vară, atunci spectacol să fie! Festivalul Zilele unteatru inaugurează proiectul Unteatru Open-Air

            Unteatru Open-Air, stagiunea de vară a Teatrului unteatru, reintroduce în circuitul cultural al capitalei Grădina Casei Universitarilor, o oază urbană aflată chiar în centrul Bucureștiului (Strada Arthur Verona). Recent ecologizat și amenajat de Asociația Unteatru, în parteneriat cu Universitatea din București, acesta va fi inaugurat în perioada 19-25 iulie, de festivalul anual Zilele unteatru. Evenimentul marchează aniversarea a 11 ani de unteatru printr-un amplu program dedicat spectatorilor de toate vârstele, invitați să descopere cele mai noi producții unteatru, spectacole în premieră absolută, concerte acustice și unplugged, proiecții de film și activități pentru copii.

 

Devenit deja o tradiție în peisajul cultural bucureștean, festivalul organizat an de an în miezul verii reprezintă locul de întâlnire al unora dintre cei mai apreciați artiști ai scenei românești cu publicul tot mai numeros. După ediția din 2020, prima organizată integral în aer liber, evenimentul a devenit un prilej de reactivare al sectorului cultural independent, în format outdoor. Anul acesta, Zilele unteatru va reprezenta un preview al stagiunii găzduite până la toamnă de Grădina Casei Universitarilor, oferind bucureștenilor ocazia de a explora mica pădure din centrul orașului, prin intermediul evenimentelor culturale.

 

„Domnișoara Iulia”, cel mai nou spectacol al regizorilor Andrei și Andreea Grosu, o co-producție Caleido cu Dana Rogoz, Richard Bovnoczki și Mihaela Trofimov, va deschide stagiunea din Grădină cu o reprezentație specială, programată luni, pe 19 iulie, de la ora 21:00. În deschiderea evenimentului, Dobrică (Mihai Dobre), responsabil cu muzica din spectacol, va anima atmosfera din spațiu printr-un opening party cu intrare liberă. Marți, pe 20 iulie, începând cu aceeași oră, bucureștenii sunt invitați la film. Another Round (regia Thomas Vinterberg), distins cu Oscarul pentru Cel mai bun film străin și desemnat Cea mai bună peliculă internațională la Premiile BAFTA, va rula în aer liber, în atmosfera grădinii, distribuit de Bad Unicorn. În aceeași seară, Dan Byron, prieten vechi unteatru și unul dintre cei mai apreciați artiști de pe scena alternativă din România, va deschide seria concertelor, în formulă solo, acustică, de la ora 19:00.

 

Miercuri, pe 21 iulie, de la ora 19:00, pe scena amenajată special pentru concertele în aer liber, spectatorii îl vor asculta pe Oigăn, cunoscut pentru colaborările sale cu trupe precum RATB, Kumm sau Moon Museum. De data aceasta, artistul va concerta singur. De la ora 21:00, Florina Gleznea, Cristina Casian și Mădălina Anea revin pe scenă în spectacolul ,,3 surori’’ (de Peter Kerek).

 

În spațiul dedicat proiecțiilor outdoor va rula joi, pe 22 iulie, în premieră absolută, ,,Aici Moscova’’, cea mai nouă producție #unteatruCinematic. Protagoniștii unei experiențe teatral – cinematice intense, ȋn care aparatul de filmat devine personaj principal, actorii Nicoleta Lefter, Alex Călin, Liviu Romanescu și Răzvan Rotaru vor putea fi urmăriți pe marele ecran într-un proiect inedit, conceput și coordonat de Catinca Drăgănescu și Simona Deaconescu, în scenografia lui Gabi Albu și imaginea lui Carmen Tofeni. În aceeași zi, de la ora 19:00, iubitorii de muzică sunt invitați să-i descopere în concert pe cei de la Dimitri’s Bats.

 

Vineri seară, pe 23 iulie, Alina Berzunțeanu și Istvan Teglas împărtășesc din propriile temeri, speranțe și regrete în spectacolul ,,O familie fericită’’: un colaj de întâmplări personale, transpuse într-un spectacol prezentat în premieră absolută, de la ora 19:00. Într-o formulă acustică, EMIL, una dintre cele mai longevive și mai cunoscute trupe din România, concertează în aceeași seară, de la ora 20:30.

 

Un alt spectacol ce nu trebuie ratat este ,,Efecte secundare’’, în regia lui Vlad Bălan, cu Bogdan Nechifor, Camelia Pintilie, Vlad Ionuț Popescu și Oana Jipa. Noua producție va putea fi urmărită în premieră, pe 24 iulie, de la ora 20:00. În aceeași zi, la umbra copacilor din Grădina Casei Universitarilor, Maria Răducanu și Maxim Belciug, prieteni vechi ai festivalului, vor concerta live începând cu ora 18:00.

 

De asemenea, copiii se vor bucura de o întâlnire specială duminică, în ultima zi de festival. De la ora 11:00, cei mici o vor întâlni pe protagonista spectacolului ,,Carina pe drumul spre casă’’, o producție Unteatru de copii, în regia Oanei Răsuceanu. Programul complet și biletele de acces la evenimentele incluse în programul Zilele unteatru sunt disponibile online, pe www.unteatru.ro. Accesul în spațiu va fi posibil din Strada Arthur Verona, în conformitate cu normele în vigoare.

 

 

 

Previous ArticleDJ Project lansează împreună cu MIRA piesa „Cheia Inimii Mele”Next ArticleSfaturi privind întreţinerea și curățarea piscinei
x
Da-mi un "Like":